„Pur și simplu, Rezerva Federală nu poate menține ratele aici, atât de mult timp”, a declarat Larry McDonald, creatorul publicației de investiții „The Bear Traps Report”, autor al cărții ”A Colosal Failure of CommonSense”.

Declarația sa pentru Fox Business a fost făcută înainte de decizia Fed, de la sfârșitul lunii septembrie, de a întrerupe, pentru moment, majorările ratelor dobânzii de referință.

Riscul unui ciclu mare de nerambursare a datoriei, dacă Fed continuă să majoreze ratele dobânzii

McDonald a amintit cazul unor mari comercianți cu amănuntul, precum Dollar Tree și Macy’s, care „au fost distruși” în timp ce consumatorii se orientează către produse esențiale, în detrimentul bunurilor discreționare. El anticipează că ar putea exista un ciclu mare de nerambursare a datoriei, anul viitor, dacă Fed continuă să majoreze ratele dobânzii.

„Consumatorul american din clasa de mijloc este lovit de inflație, de prețul petrolului, de costul vieții și de această economie în declin”, a spus el.

Cu toate acestea, McDonald crede că o economie încetinită ar putea însemna că Fed va începe, în cele din urmă, să reducă ratele dobânzilor și să slăbească dolarul, un lucru, care, spune el, ar putea fi benefic pentru mărfuri pe termen lung, potrivit Moneywise.

SUA nu mai sunt puterea centrală a lumii

McDonald spune că, deși SUA a fost mult timp considerată una dintre cele mai puternice economii, acum are concurenți redutabili într-o lume multipolară. El dă ca exemplu petrolul, amintind că alte țări, precum Arabia Saudită și Rusia, au crescut prețul petrolului, reducând cantitatea pe care o furnizează piețelor globale.

Mai mult, susține că ratele dobânzilor mai mari ar putea duce banii investitorilor, de la acțiunile tipice de creștere din ultimul deceniu spre active dure și alte mărfuri. În acest sens, a indicat indicele Goldman Sachs, despre care spune că a depășit S&P 500 cu aproape 10% în ultimele luni.

„Ne aflăm în pragul celei mai mari migrații de capital din istoria umanității”, a declarat McDonald.

„Metale sexy”

McDonald și-a manifestat interesul pentru ceea ce el consideră a fi „metale sexy” – mai precis uraniul și cuprul – care ar putea fi folosite pentru a sprijini proiecte practice, precum înlocuirea rețelelor electrice vechi.

El crede că SUA vor avea nevoie de aceste mărfuri „strategice” în următorii ani, spre care se vor îndrepta mulți investitori: de exemplu Alcoa, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume.

Odată cu marele plan de infrastructură al președintelui Joe Biden de a reface rețelele de drumuri și poduri și de a promova eficiența energetică, inclusiv vehiculele electrice, cererea unor mărfuri precum cuprul ar putea continua să crească, consideră el.