Nu contează vârsta, nu contează condiţia fizică şi nici măcar nu trebuie să fii un bun înotător. Singura condiţie pentru a practica scufundările în apă (scuba diving) este să fii în stare să-ţi cari echipamentul. Dacă poţi, atunci vei descoperi lumea din adâncuri şi te vei simţi în pielea căpitanului Nemo.
Teo Păduraru, cofondatorul Best Computers şi proprietarul reţelei de fastfood Kingwich, are o mare pasiune: plimbările… pe fundul mărilor şi oceanelor. Totul a început de la intrarea sa în comunitatea backpacker-ilor. Nu, nu este o sectă religioasă şi nici vreun grup anarhist. Este vorba de excursionişti care vor să descopere lumea plecând la drum doar cu un rucsac în spate. Fără rezervări la hotel, fără ghizi, fără planuri. „Aşa am ajuns în Thailanda. M-am întâlnit cu un prieten din România pe o insulă micuţă numită Ko Tao şi, întrucât aveam tot timpul la dispoziţie, am făcut o scufundare de plăcere, de curiozitate“, povesteşte Teo Păduraru. De atunci, omul de afaceri nu pierde niciun prilej pentru a face scuba diving. De exemplu, săptămâna aceasta a plecat în Croaţia tocmai pentru a vedea cum „stau“… apele pe acolo.
Acest sport se poate practica foarte bine şi în România. Deşi fauna şi flora apelor noastre nu pot concura cu cele exotice, pasionaţii scufundărilor au ce vedea. „Cel mai spectaculos loc de scufundare din punctul de vedere al adrenalinei este peştera Isverna, din Munţii Mehedinţi. Alte locaţii găsim, evident, în Marea Neagră, unde pot fi vizitate o serie de epave scufundate. În zona Mangaliei există o faună şi o floră interesantă datorită izvoarelor sulfuroase. Alt loc interesant este zona Cazinoului Constanţa, unde pot fi văzute vestigii arheologice“, prezintă Ramiro Angelescu, instructor Scubadiver Center, cele mai atractive locuri pentru scuba diving. Oricine poate să practice acest sport. Nu ai nevoie de un fizic impresionant şi, uneori, nici nu trebuie să şti să înoţi. „Singura condiţie este să-ţi poţi căra singur echipamentul“, precizează Doina Geană, manager Aquarius Dive Center.
Transportul echipamentului creează probleme
Scuba diving nu este un sport scump. Cele mai costisitoare sunt cursurile de iniţiere. Pentru cei care vor să vadă pentru prima dată cum este să respiri ore în şir sub apă, există programul Discover Scuba Diving. Sub îndrumarea instructorului, cursanţii învaţă mişcările de bază şi manevrarea echipamentelor. Cei care vor să practice acest sport pe cont propriu pot urma mai multe programe de perfecţionare. Primul este cursul Open Water Diver. Acesta durează între trei şi şapte zile şi permite proaspătului scafandru să înoate până la adâncimi de 18 metri, dar numai cu un însoţitor.
Dacă vreţi să deveniţi scafandru profesionist, trebuie să urmaţi cursul Divemaster, care durează între 10 zile şi o lună şi costă peste 500 de euro. Dar nu este de ajuns să faci un curs. Costul unui echipament variază între 1.000 şi 4.000 de euro. Dacă nu aveţi aceşti bani, există şi varianta închirierii. De fapt, aceasta este şi singura posibilitate atunci când aveţi de gând să practicaţi pe cont propriu acest sport în afara ţării, deoarece transportul echipamentului este o mare bătaie de cap.
Dacă preferaţi în schimb o excursie organizată, aveţi de unde alege. Centrele de scufundări şi vase de croazieră create special pentru scufundări oferă posibilitatea de a trăi experienţe incredibile în cele mai exotice locuri. „Insulele de corali din Indonezia şi Polinezia, incredibilele recife din Oceanul Indian, sălbaticele peisaje subacvatice ale insulelor Cocos şi Galapagos au devenit acum accesibile. În această epocă a vitezei, miile de culori ale recifelor de corali din Marea Roşie sunt doar la trei ore de zbor distanţă de Bucureşti“, conchide Şerban Ionescu, manager Respiro Dive Center.
Scuba diving în România
Programul DISCOVER SCUBA DIVING îi învaţă pe cursanţi mişcările de bază în „arta scufundărilor“. Preţul pentru acest program de iniţiere variază între 25 şi 50 de euro.
CURSURILE DE SPECIALIZARE se diferenţiază pe niveluri de dificultate: Open Water Diver (250-275 de euro), Advanced Open Water (150-200 de euro), Emergency First Response (100 de euro), Rescue Diver (250-300 euro), Divemaster (peste 500 euro).
CENTRE DE SCUFUNDĂRI: Aquarius Dive Center (Constanţa), Diving Delphi (Constanţa), Respiro Dive Center (Olimp), ScubaDiver Center (Bucureşti), Carpatica Dive Center (Bucureşti), InDeep (Olimp).
Accesorii necesare pentru scufundări
BUTELIILE fac parte din echipamentul „scuba“, iar pentru a le cumpăra este necesar brevetul de scafandru.
Au preţuri cuprinse între 200 şi 700 de euro.
LABELE, fabricate într-o mare varietate de modele, costă între 50 şi 150 de euro şi au rolul de a te propulsa în apă.
LANTERNA este un accesoriu indispensabil pentru scufundările pe timp de noapte sau la mare adâncime. Preţul variază între 50 şi 250 de euro.
VIZORUL este deosebit de important, de calitatea lui depinzând vizibilitatea în apă. Preţuri: 30 – 50 de euro.
SNORKELUL sau tubul de respirat este folosit pentru scufundarea fără tub de oxigen (snorkeling). Este foarte popular în zonele tropicale, iar preţul nu depăşeşte 30 de euro.