Un IFN din zece a dispărut de pe piața finanțatorilor

Activitatea instituțiilor financiare nebancare a scăzut în primii ani de criză mai mult decât în sectorul bancar. Reprezentanții acestora speră într-o revenire abia în a doua jumătate a anului viitor.

Conform datelor Băncii Na­ționale, numărul de instituții financiare nebancare, persoane juridice române, a scăzut cu 9,7%, de la 34.346 de unități, câte erau în decembrie anul trecut, la 31.313 – în octombrie 2010.
Volumul total al sumelor acordate ca împrumuturi de către IFN-uri s-a redus, în aceeași perioadă, de la 34,56 miliarde de lei, la 31,5 miliarde de lei, respectiv cu 9,6%.
Din împrumuturile totale de 31,5 miliarde de lei înregistrate la finele ­lunii octombrie, cea mai mare parte a fost direcționată către sectorul serviciilor, adică 17 miliarde, însă aici s-a înregistrat și cea mai mare scădere a finanțărilor, de 13,26%, comparativ cu decembrie 2009, adică de la 19,3 miliarde la 17 miliarde.
În sectorul industrial, scăderea a fost de 10,7%, mai exact de la șase miliarde  de lei, în decembrie 2009, la 5,5 miliarde lei, în octombrie anul acesta. Sectorul construcțiilor a primit sub formă de împrumuturi 4,35 miliarde de lei, în scădere cu 11% față de decembrie 2009. Valoarea finanțărilor acordate persoanelor fizice a ajuns la 2,09 miliarde lei, comparativ cu 2,22 miliarde, anul trecut. Singurul sector pentru care valoarea finanțărilor a crescut este cel agricol, de la 990 milioane lei, acordate în decembrie 2009, la 1,5 miliarde lei, în octombrie anul acesta, creșterea fiind de 53,8%.
Cresc restanțele
Din totalul creditelor acordate, la iunie 2010, 5,8 miliarde de lei erau credite acordate gospodăriilor populației, din care cea mai mare parte – cinci miliarde de lei – credite pentru consum, 445 milioane – credite pentru locuințe și 317 milioane – credite pentru alte scopuri.
Dacă volumul împrumuturilor s-a diminuat, sumele restante au crescut rapid. Totalul sumelor restante înregistrate de instituțiile financiare nebancare a ajuns la 1,53 miliarde lei în octombrie 2010, în creștere cu 16,5% față de decembrie anul trecut, când valoarea aferentă era de 1,3 miliarde lei. În acest timp, numărul debitorilor cu restanțe a scăzut de la 43,3 mii la 37,5 mii.
Răzvan Diaconescu, director general al Impuls Leasing, afirmă că „evoluția pieței de leasing în anul 2010 a fost sub estimările de la sfârșitul anului 2009 – începutul anului 2010, continuând cu scăderea volumelor finanțate și a cererii pentru produsele de finanțare“.
Motivele prin­cipale ale acestei evoluții negative pe anul 2010 sunt continuarea crizei financiare, instabilitatea financiară și politică, majorarea TVA și nesiguranța provocată de toți acești factori, care conduc, atât în cazul persoanelor fizice, cât și al persoanelor juridice, la reticență în ceea ce privește angajarea de contracte noi de leasing/credit pe termen mediu/ lung, explică Răzvan Diaconescu. „Pentru anul 2011, estimăm o ușoară revenire a economiei începând cu al doilea trimestru, ceea ce va conduce la o ușoară creștere pe segmentul de finanțare, în special începând cu semestrul II al anului“, apreciază acesta.
Start în sezonul insolvențelor
În luna octombrie a anului curent a avut loc și prima mare insolvență pe piața de leasing. Consiliul de Administrație al International Leasing IFN SA a decis începerea procesului de reorganizare sub control judiciar a companiei.
International Leasing era cea mai importantă companie independentă de leasing din România, cu activitate de peste 15 ani. Valoarea totală a activelor International Leasing era, la jumătatea anului 2010, de 31 milioane euro.
În cadrul sistemului bancar, situația este ușor diferită, volumul finanțărilor acordate fiind în creștere ușoară. Astfel, creditele acordate populației au crescut din decembrie anul trecut până în octombrie anul acesta cu 0,95%, adică de la 100,2 miliarde de lei la 101,2 miliarde, potrivit statisticilor BNR.
Continuarea crizei financiare, instabilitatea finan-ciară și politică, majorarea TVA, toate acestea duc la reticența clienților în angajarea de contracte noi de credit pe termen mediu sau lung.
Răzvan Diaconescu, director general, Impuls Leasing
9,6% Cu atât a scăzut volumul sumelor acordate de IFN-uri din decembrie anul trecut până în octombrie anul acesta, ajungând la 31,5 miliarde de lei