La prima vedere, operațiunea nu prezintă ceva spectaculos, însă în esență aduce o schimbare pe care cei implicați în piața de capital românească o reclamă de mulți ani (mai exact, din perioada agitată a marilor privatizari din anii ‘90).
Până acum, prețurile de vânzare au fost stabilite de stat, fie că vorbim de vânzări directe negociate în condiții prea puțin transparente, fie că vorbim de oferte publice secundare. De la vânzarea Petrom, BCR, ALRO până la vânzarea pachetelor minoritare la Transelectrica sau Transgaz, statul a fixat direct prețul, iar piața de capital a fost uzitată, în cel mai bun caz, doar drept canal de distribuție pentru acțiunile statului. Noua ofertă a acțiunilor OMV Petrom are meritul de a oferi pieței, în cele din urmă, dreptul de a stabili prețul la care aceste acțiuni se vor vinde. Este prima dată, în materie de privatizări/vânzări de active, când statul nu se mai „sperie“ de piață, considerând că aceasta poate stabili un preț corect. Cred, cu adevărat, că pentru mediul economic românesc acest fapt este un mare pas înainte.
Până acum, capitalismul românesc a folosit piețele mult prea puțin. Într-o țară unde în urmă cu douăzeci și unu de ani nu exista proprietate privată, dezvoltarea piețelor a fost privită mai mult ca o obligație, și nu ca o oportunitate.
Statul român, prin funcționarii săi, nu a rezonat cu transparență și mai puțin cu tratamentul nediscriminatoriu. Ca atare, marea majoritate a deciziilor strategice au fost luate în mod unilateral, pe baza unor rapoarte/studii etc. emise de diverși consultanți sau angajați guvernamentali. A lăsa piața să fixeze un preț este, poate, principalul avantaj pe care aceasta îl poate genera. Șansele de maximizare ale prețului cresc, în timp ce corectitudinea prețului nu mai poate fi atacabilă. A permite accesul oricui, nediscriminatoriu este un act de dreptate economică ce poate oferi oportunități tuturor celor care au economii și vor să investească.
Până acum, printre motoarele creșterii economice în România au fost: exportul de muncă în străinătate, consumul privat, investițiile străine etc. Sunt motoare de creștere greu sustenabile pe termen lung. Funcționarea unei piețe de capital autohtone pentru a finanța direct statul sau companiile private poate fi un motor economic pe termen lung. Singura țară europeană care nu a cunoscut recesiunea economică, Polonia, l-a folosit din plin.
Din păcate, realitatea actuală ne arată, încă, o piață de capital oarecum funcțională, însă prea puțin productivă. în continuare finanțarea companiilor private are loc aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, iar statul se împrumută apelând la un sistem de dealeri primari. Marele merit al ofertei OMV Petrom este că elimină un tabu economic care a frânat considerabil dezvoltarea unui sector financiar important.
Modificarea comportamentului economic al statului român poate fi pusă în categoria efectelor pozitive pe care criza parcursă în ultimii trei ani le generează și poate naște un exercițiu de optimism pentru a spera că raționalitatea economică se va propaga în toate politicile economice guvernamentale.
Alin Brendea este director operațiuni al companiei Prime Transaction