"De când suntem o superputere, am preferat întotdeauna să colaborăm cu alte state pentru a ne atinge obiectivele", a declarat Rubio, senator de Florida, în cursul unui discurs ţinut la Brookings Institution, un centru de reflecţie cu sediul la Washington.

Dar, "în trecut, America a acţionat deja în mod unilateral şi cred că va trebui să continue să facă acest lucru atunci când este necesar", a subliniat el, referindu-se la Iran, pe care ţările occidentale îl suspectează că acţionează pentru a pune la punct o bombă atomică. Teheranul dezminte, argumentând că programul său nuclear are scopuri civile.

Marco Rubio, în vârstă de 40 de ani, este membru al Comisiei senatoriale pentru politică externă. Numele său este din ce în ce mai vehiculat ca posibil candidat republican la vicepreşedinţie, alături de Mitt Romney, la prezidenţialele din noiembrie.

În opinia sa, este crucial să se promoveze cooperarea cu alte state în momentul abordării dosarelor iranian şi sirian.

Însă,"atunci când ne modelăm politica regională (din Orientul Mijlociu), trebuie să ţinem întotdeauna seama că obiectivul nostru esenţial este să împiedicăm Iranul să-şi aroge o poziţie dominantă", a avertizat el.

Şi "trebuie, de asemenea, să-i pregătim pe aliaţii noştri, dar şi lumea întreagă, pentru realitatea că dacă, din nefericire, toate celelalte opţiuni au eşuat, va trebui să recurgem la opţiunea militară pentru a împiedica Iranul să se doteze cu armament nuclear", a mai afirmat el.
Sursa: Agerpres