Un inspector ANAF, arestat preventiv pentru luare de mită. Este acuzat că a primit 15.000 de euro
Potrivit informațiilor transmise de Direcția Națională Anticorupție (DNA), inspectorul ANAF a fost arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat că a primit 15.000 de euro mită.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 mai 2022, a inculpatului Sabău Cătălin, inspector în cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: La data de 01 aprilie 2022, în urma efectuării unui control la o PFA (persoană fizică autorizată), inculpatul Sabău Cătălin, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins şi primit de la tatăl persoanei respective suma de 15.000 euro. Banii respectivi ar fi fost primiţi de inculpat pentru a nu sesiza organele de urmărire penală cu neregulile constatate în contextul controlului şi pentru a stabili obligaţii fiscale mai mici în sarcina persoanei vizate”, a transmis DNA în cadrul unui comunicat.
Totodată, autoritățile informează că inculpatul a fost prezentat Tribunalului Cluj, care a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă de 30 de zile.
Ce a spus șeful ANAF despre controale?
Amintim că Șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a spus anterior că nu este o prioritate pentru el să alerge după meditatorii români, motiv pentru care a făcut câteva programe de informare pentru profesorii români.
„Sunt acţiuni de prevenţie, eu cred foarte mult în prevenţie, degeaba mă duc astăzi şi îl amendez, eu vreau chiar să nu mai facă aşa ceva. Vrem ca acel individ, societăţi care sunt obişnuite să facă evaziune fiscală să înţeleagă că nu se mai poate.
Nu este o prioritate pentru mine, acum, să alerg după un profesor, sau să alerg după o manichiuristă care lucrează opt ore la salon şi poate mai lucrează două cliente sau trei seara acasă, în sufragerie, dar nu este normal să se întâmple acest lucru. Prefer ca pe mica evaziune să merg pe prevenție, pe programe de informare”, a declarat Lucian Heiuș într-un interviu acordat Profit News TV.