Pe Catalin Chelu l-am gasit in biroul lui din cadrul complexului comercial Galgros SA din Galati. Dupa modul in care a fost descris de presa si de presedintii SIF-urilor, ma asteptam la un sediu impunator, ca pentru un om de afaceri care invarte miliarde. Dar biroul celui mai important investitor la SIF-uri este situat intr-o cladire dezafectata a unei foste companii de stat, fara prea multe finisaje, printre zeci de spatii comerciale inchiriate pentru angrosisti. O imagine total diferita de sediile impunatoare ale
SIF-urilor.
Catalin Chelu este cunoscut in Galati ca patronul a doua firme de televiziune prin cablu – Cony Sat si Megaconstruct – si a celui mai mare centru comercial angro. Dupa cum sustine chiar el, cele doua firme de televiziune prin cablu ii aduc cea mai mare parte a profiturilor: „Am montat cabluri trei-patru ani, si tot profitul il bagam in extinderea retelei. Prin 1997, cand am lasat-o mai usor cu extinderea, ne veneau atatia bani din abonamente incat nu stiam ce sa facem cu ei. Asa am inceput sa cumpar pachete de actiuni sau societati scoase la vanzare de FPS (n.r. – actual APAPS)”. In prezent, Catalin Chelu este actionar majoritar la 17 companii si mai detine pachete semnificative (peste 5%) la alte 24. Valoarea totala a cifrei de afaceri a companiilor la care este actionar majoritar depaseste 150 de miliarde anual. La o valoare aproximativ egala se ridica si investitiile de portofoliu, realizate prin piata de capital. Dupa cum sustin atat sefii celor cinci societati de investitii financiare, cat si persoane implicate in piata de capital, mai mult de jumatate din aceasta suma a fost plasata de Catalin Chelu in actiuni SIF. Prin intermediul unor persoane sau al unor companii la care este actionar, omul de afaceri galatean a ajuns sa detina intre 4 si 6 % din actiunile emise de patru din cele cinci SIF-uri. Doar la SIF Transilvania nu detine un pachet important de actiuni.
Un om controversat si contradictoriu
Desi sustine ca nu este speculant al pietei de capital, Catalin Chelu a profitat din plin de portitele deschise prin aceasta piata. Presa locala a relatat ca pentru a intra in posesia pachetului majoritar de la Galatex SA (detinut de PAS) Catalin Chelu s-a angajat la acea companie si a devenit membru in PAS. Astfel a obtinut drept de preemptiune pentru actiunile detinute de PAS, desi el avea suficienti bani cat sa nu fie nevoie sa se angajeze undeva. Operatorii din piata au observat ca miliardarul a operat mai multe tranzactii prin intermediul a doua persoane – Doina Ramar si Luminita Macovei.
Exista voci care sustin ca cele doua persoane au fost folosite des de Catalin Chelu pentru a face plasamente „sub acoperire” sau pentru a transfera profiturile. Controalele efectuate de institutiile de stat nu au putut demonstra, pana in prezent, ca prin acele tranzactii omul de afaceri galatean ar fi incalcat vre-o lege. Societatea de Valori Mobiliare Real, infiintata de patronul din Galati, a fost acuzata de CNVM, in anul 2000, ca a facut operatiuni ilegale cu actiuni imprumutate. SVM-ul a intrat in faliment. Catalin Chelu sustine ca artizanul acelor operatiuni a fost directorul SVM-ului, „un pusti care mi-a provocat pierderi de peste un miliard. Ce sa fac, sa-l bag la inchisoare? Oricum, banii nu ii mai recuperez, pentru ca de fapt eu am pierdut bani prin ilegalitatile comise de el”.
Desi au existat persoane care au acuzat faptul ca, prin miliardarul galatean, Sorin Ovidiu Vantu isi cumpara actiuni la SIF-uri, Catalin Chelu este cel care a somat conducerile acestor societati de investitii sa nu investeasca in Banca de Investitii si Dezvoltare, la care patron este parintele FNI. Cu toate acestea, Chelu recunoaste ca a existat un moment in care spera intr-un parteneriat amiabil cu Vantu, chiar cand a inceput sa investeasca in actiuni SIF. Oameni de afaceri din Galati care au preferat sa ramana anonimi sustin ca intre Chelu si Vantu exista chiar o disputa personala. Astfel, dupa ce a divortat, fosta sotie a lui Catalin Chelu ar fi pus sechestru pe un pachet de actiuni de compania Apollo, pentru care apoi a obtinut dreptul de a le vinde. Tranzactia s-ar fi efectuat prin intermediul Gelsor, dar SVM-ul lui Vantu a cumparat actiunile la pretul pietei si apoi le-a vandut ca pachet, la un pret de trei-patru ori mai mare.
Plasamentele facute de Catalin Chelu in actiuni SIF au declansat o adevarata isterie la nivelul administratorilor acestor institutii. Incepand cu toamna anului trecut, acestia au organizat conferinte de presa si au declarat ca a fost declansata „o actiune de preluare ostila a SIF-urilor”, intre autorii acestei actiuni numele Vantu si Chelu fiind cap de afis.
Chelu spune ca nu vrea sa se implice in decizii
Miliardarul galatean se detaseaza clar de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si afirma ca „stilul in care Vantu speculeaza si face afaceri ar fi facut mai mult rau SIF-urilor”. Cu toate acestea, Chelu nu accepta argumentele pe care presedintii acestor societati le prezinta pentru a justifica limitarea detinerilor de actiuni. El sustine ca nu doreste sa se implice in deciziile de administrare ale acestor societati, dar considera necesar sa obtina un loc in consiliile de administratie prin care sa cunoasca ce se intampla in bucataria SIF-urilor. „Presedintii SIF-urilor nu au notiunea de transparenta, nu inteleg ca, de fapt, ei sunt angajatii nostri, ai investitorilor in aceste actiuni. Chiar mi-au atras atentia sa nu mai fac atatea valuri, pentru ca este posibil sa ma trezesc cu administrare speciala din partea statului la societatile de investitii. Pai ce sa caute statul in afacerile in care bag eu banii ? Asta este doar vina lor, ca tipa despre interesul a noua milioane de actionari. Dar investitori la SIF, ceea este o notiune total diferita de cea de actionar (aici ma refer la cei care nici macar nu stiu ca detin astfel de actiuni) sunt maximum 500.000.”
Afacerile lui Catalin Chelu
· Complex angro – Galgros SA
· doua firme de televiziune prin cablu – Cony SAT si Megaconstruct – cu un total de peste 150.000 de abonati
· Vulturul Comarnic
· Agromec Seaca de Padure 27,10 %
· Alcom Galati 9,07%
· Cora Targu Mures 29,12%
· Compania Transport Tecuci 88,78%
· Comrimet 49,07%
· Electromontaj Carpati 8,85%
· Filatura Vladeni 29,96%
· Flaro Sibiu 8,04%
· Fricom 78,13%
· Uzinsider Engineering 4,27%
· Mecon Braila 9,42%
· Mecanica Rotes 33,07%
· Plase Pescaresti 14,9%
· Portelanul Dorohoi 64,31%
· Prestar 18,49%
· Rom-Quartz Bucuresti 6,8 %
· Saco Slobozia 58,33%
· Spit Bucovina 32,21%
CAtAlin Chelu despre
Speculatiile la Bursa de Valori
Eu nu am veleitati de speculator si nu stiu de ce s-a creat aceasta imagine in jurul meu. Nu ma pot lauda, ca altii, ca am aceasta calitate. Dar faptul ca am plasat banii in actiuni ale SIF-rilor este echivalent cu a fi speculator.
Provenienta banilor investiti la Bursa
La 17 companii sunt actionar majoritar. La alte 24 sunt actionar minoritar. Veniturile firmelor la care sunt actionar majoritar sunt mai mari decat sumele pe care le-am investit in actiuni la BVB.
Relatia cu Sorin Ovidiu Vantu
L-am cunoscut pe Vantu. Avea ganduri mari cu SIF-urile in acea vreme. Era normal sa-l cunosc, sa stiu ce gandeste si cum vede el viitorul acestor societati de investitii, ca sa stiu in ce ma bag. Dupa ce am cumparat actiuni la SIF-uri, Vantu r
m-a cautat si mi-a cerut sa-i dau lui procura de reprezentare la SIF Moldova. Eu nu puteam fi prezent, pentru ca in aceeasi zi mergeam la SIF Oltenia. I-am dat procura, am zis sa-l ajut, ca alta data poate ma va ajuta el. Dar alta relatie sau alte afaceri nu am cu Vantu.r
Conducerea SIF-urilorr
Sefii SIF-urilor arata si acum cat de mult ii dispretuiesc pe actionari. Au stabilit AGA in aceeasi zi – 29 martie – pentru a limita prezenta fizica a unui actionar la mai multe AGA. Ei nu realizeaza inca faptul ca sunt angajatii nostri, ai celor care detinem actiuni la SIF- uri, si nu vor ca cineva sa stie ce se intampla in bucataria lor. Dividendele pe care le obtin de la cele doua banci mari si de la alte cateva companii la care SIF-urile sunt actionare sunt plasate in depozite bancare sau titluri de stat. Asta este marea administrare pe care o asigura in acest moment sefii r
SIF-urilor. Or, pentru asta nu este nevoie sa ai cheltuieli de genul celor de la SIF Muntenia ca sa administrezi niste bani in acest fel. r
Strategia plasamentelor realizater
Tocmai in asta consta originalitatea afacerilor mele. Nu am incercat sa integrez o companie la care sunt actionar intr-un flux al afacerilor mele. Am tinut cont numai de criteriile si performantele economice ale respectivei intreprinderi. Nu m-am dus niciodata la privatizari cu preturi mari sau acolo unde concurenta a supralicitat valoarea actiunilor licitate.r
Politicar
Am un mare respect pentru cei care guverneaza acum, pentru clarviziunea lor. Insa nu-i respect pentru ca sunt infatuati si as folosi si alte epitete. Eu am candidat pentru un post de consilier local pe listele APR. Dar nici eu nu mai stiu de care parte sunt. Probabil ca daca as fi candidat pentru PSD, mi-ar fi fost mai bine acum.