Intrucat Letea este singurul producator de hartie din tara, este normal ca marii consumatori de hartie sa fie interesati de firma care a preluat acest monopol. Insa in afara obiectului sau de activitate declarat Fondului Proprietatii de Stat (FPS), respectiv „servicii de afaceri pe teritoriul national”, despre Saba nu se stie nimic in plus. Surse din FPS sustin ca nu cunosc cine sunt actionarii firmei cipriote, dar nici nu ii intereseaza, atata timp cat exista un cumparator pentru o fabrica care in ultimul timp nu a generat decat pierderi. Saba este o enigma si pentru Consiliul Concurentei care trebuie sa-si dea avizul pentru aceasta concentrare economica pe piata romaneasca. In conformitate cu prevederile art. 16 din Legea concurentei (nr. 21/1996), concentrarile economice asa cum sunt definite la art. 11 trebuie notificate si supuse controlului consiliului. O data cumparate actiunile Letea de la FPS, Saba Investment a cerut notificarea Consiliului Concurentei. Insa aceasta nu a devenit efectiva, intrucat firma cipriota nu a trimis catre aceasta institutie nici un act ce i-a fost solicitat. „Le-am cerut date suplimentare, printre care si cine sunt cei doi actionari din Cipru. Ca raspuns, am primit o adresa de la avocatul firmei Saba, prin care ne anunta ca nu cunoaste cine sunt actionari”, ne-a declarat Viorel Munteanu, presedintele Consiliul Concurentei. Informatiile despre actionari sunt foarte importante in acest caz, pentru ca nu cumva in spatele firmei ce a pus mana pe acest monopol sa se afle un consumator important de hartie din tara, care poate duce la inlaturarea semnificativa a celorlati concurenti de pe piata. Cu atat mai mult cu cat exista sesizari la Consiliul Concurentei cum ca in spatele firmei Saba se afla o companie puternica de media din Romania. Demascarea acestei companii o face chiar directorul fabricii Letea, Carol Clopotel: „Am primit un fax de la FPS prin care eram anuntati ca s-a incheiat un contract de vanzare cumparare cu Saba si ca vor veni doi consilieri de la aceasta firma care sa supravegheze activitatea in aceasta perioada. Unul dintre ei se numeste Bejan Florin”. Unde lucreaza de fapt aceasta persoana? La Media Pro si chiar detine o functie importanta: director la Imprimeriile Pro.
Datoriile Letea vor fi reesalonate
Carol Clopotel ne-a vorbit si de o adresa primita de la Saba prin care era anuntat ca managementul fabricii Letea va fi preluat de o firma din Media Pro. Pentru lamurirea situatiei am solicitat in repetate randuri pozitia oficialilor din Media Pro. Singurul raspuns l-am primit telefonic de la trimisul lor special la Letea, Florin Bejan: „Eu am fost la Letea de nenumarate ori, dar in alta calitate. Nu din partea lui Saba, ci pentru ca Media Pro, ca si alte trusturi de presa, cumpara hartie de la aceasta fabrica.” Cat despre contractul de management, Florin Bejan nu a putut spune decat ca au existat discutii, dar nu s-a realizat nimic. Legal, nici nu s-ar fi putut incheia un astfel de contract, atata timp cat transferul de proprietate de la FPS catre Saba nu s-a efectuat. Chiar daca fabrica a fost cumparata, Saba devine proprietar dupa ce face plata. Iar aceasta se poate efectua numai dupa obtinerea avizului de la Consiliul Concurentei, aviz care nu a fost inca eliberat. Asadar, desi a fost semnat contractul de vanzare-cumparare, proprietar pe Letea este in continuare FPS, pana ce Consiliul Concurentei notifica concentrarea economica.
Indiferent cine se ascunde in spatele firmei Saba, va fi in final si beneficiarul unor esalonari la plata datoriilor pe care Letea le are in prezent catre bugetul statului. Fabrica se afla pe lista celor zece societati care vor obtine aceste esalonari, ce fac obiectul unui proiect de hotarare a prim-ministrului, Mugur Isarescu. Acest proiect a fost initiat la sfarsitul lunii martie, dar este blocat de Ministerul Finantelor (MF), care ezita sa dea avizul pana cand nu se lamureste asupra sumelor datorate de fiecare societate in parte. In 1994, Letea a obtinut pentru retehnologizare un credit extern de 15,8 milioane dolari, pentru care Ministerul Finantelor a acordat garantie guvernamentala. Intrucat Letea nu si-a putut restitui creditul, Ministerul Finantelor a fost nevoit, in primul semestru al anului trecut, sa achite obligatiile externe ale fabricii. Ca urmare, MF a trecut la executarea silita a intregului patrimoniu al fabricii, fara sa recupereze ceva pana in prezent. Mai mult, Letea avea in urma cu o luna si datorii de 800 milioane de lei catre furnizorii de masa lemnoasa.
Valoarea la care FPS a vandut fabrica, 11 milioane de dolari, nu cuprinde si datoriile acumulate de-a lungul timpului, ci doar pretul pe pachetul de actiuni (79,84%) si investitiile ce urmeaza a fi realizate in societate. Acesta este si motivul pentru care FPS a cerut, in urma cu cateva luni, Ministerului Finantelor sa amane executarea silita cu cel putin un an si sa reesaloneze datoriile Letea catre bugetul statului. Nimic mai comod pentru firma di paradisul fiscal sau pentru cine se ascunde in spatele ei.     
Sc Letea Sa Bacau, in cifre
produce si comercializeaza celuloza, hartie, cartoane, confectii din hartie si drojdie furajera.
structura actionariatului: Saba Investments 79,842% , PPM 20,154% si managerul 0,004%
numarul total de actiuni: 2.824.387, cu o valoare nominala de 25.000 lei/buc.
capitalul social: 70,6 miliarde lei
venituri totale (1999): 289,2 miliarde lei
pierderi totale (1999 ): 164,5 miliarde lei
nr. angajati: 1.641 persoane
detine teren in proprietate: 551.311 mp
detine cladiri cu o suprafata totala construita de
52.735 mp si constructii desfasurate de 76.708 mp

Saba are actiuni si la Telefericul Brasov
Fabrica de hartie Letea Bacau a fost vanduta, la mijlocul lunii martie, firmei Saba Investments (Overseas) Limited din Cipru, cu 11 milioane dolari, valoare ce cuprinde pretul celor 79,84% actiuni si investitiile ce vor fi facute in societate, prin marirea capitalului social, prin aport in numerar sau in natura. In competitie cu Saba s-a mai aflat o firma din Turcia. Cumparatorul
s-a angajat prin contract sa asigure piata interna cu hartie de ziar si alte produse la care fabrica este unic producator, in conditii comerciale de piata. De asemenea, firma s-a obligat sa nu aprobe in AGA un program de restructurare care sa conduca la concedieri colective in perioada indeplinirii obligatiilor contractuale. Saba este, din vara anului trecut si principalul actionar (48%) al firmei de transport turistic pe cablu Telefericul Brasov.