Pachetul de actiuni Banca Transilvania transferat in sedinta din 14 ianuarie, in valoare de 14,8 miliarde lei, reprezinta aproximativ 0,5% din capitalul social al bancii clujene. Brokerii nu stiu cine a vandut actiunile, dar afirma ca existau in piata de mai multe saptamani doua ordine de vanzare in conditii speciale, care si-au gasit cumparator saptamana trecuta. Statutul Bancii Transilvania nu permite nici unui actionar sa detina mai mult de 5% din titlurile emise de banca. Singura exceptie, aprobata de AGA, a fost pentru intrarea BERD in randul actionarilor TLV, cu o detinere de 15%. Din acest motiv, actionarii bancii clujene nu sunt raportati ca actionari semnificativi. Cu o zi inainte de aceasta tranzactie, conducerea Bancii Transilvania anuntase rezultatele preliminare pentru anul financiar 2002, un profit brut de 16,1 milioane de dolari, respectiv un profit net de 13,4 milioane de dolari. Directorul general al bancii, Robert Rekkers, a afirmat ca va mentine politica din anii anteriori, cand dividendele au fost acordate sub forma de actiuni gratuite, iar profitul este folosit pentru capitalizare.

Tranzactiile realizate cu actiunile BRD si Banca Transilvania au contribuit la cresterea indicilor bursieri in primele doua saptamani din acest an. Indicele BET a atins o valoare record in sedintele de marti si miercuri, cand a inregistrat 1.842,11 puncte si respectiv 1.852,57 puncte. Interesul manifestat de investitori pentru actiunile bancilor listate s-a transferat si catre alte titluri. Astfel, in sedinta de tranzactionare de marti s-au inregistrat cresteri ale cotatiilor pentru 57 din cele 65 de titluri listate in bursa. Aceste cresteri ale cotatiilor, dublate de o valoare totala a tranzactiilor ce a depasit doua milioane de dolari in aceeasi zi, au determinat si cresterea indicelui BET compozit pana la o valoare maxima de 1.223,24 puncte, inregistrata la inchiderea de miercuri a bursei.
Societatile de investitii financiare (SIF) au urmat trendul general de crestere a pietei in primele trei zile din saptamana, indicele BET Fi atingand valoarea maxima in sedinta de luni, respectiv 6.935,25 puncte. In prima zi din saptamana, actiunile SIF au deschis bursa in forta, cu cresteri ale cotatiilor cuprinse intre 3 si 6%. In ultimele doua sedinte de tranzactionare, cotatiile titlurilor SIF au suferit corectii serioase, unele atingand chiar valoarea cresterilor din primele zile. Astfel, SIF-urile au incheiat saptamana trecuta cu un plus al valorii actiunilor de maximum un procent, comparativ cu saptamana precedenta. Brokerii spun ca reactia pietei este fireasca si ca este posibil ca titlurile SIF sa coboare si sub aceste cotatii. Totusi, ei cred ca variatia de pret in sens negativ nu o va depasi pe cea in sens pozitiv pe parcursul unei saptamani, cel putin pana in aprilie, cand se asteapta convocarea AGA si acordarea dividendelor.

Porgramul de dezvoltare pe termen lung, dat publicitatii de compania Impact, a prezentat suficiente argumente pentru a atrage atentia investitorilor. Pe o piata in care industria constructiilor civile este in plina dezvoltare, Impact are in prezent suficiente resurse si oportunitati de a se impune. In plus, Impact este singura companie cu activitate in acest domeniu listata in bursa. Administratorul companiei, Ioan Popp, a reusit sa castige increderea investitorilor prin cresterea valorii companiei de la un an la altul. Acestea sunt motivele pentru care titlurile companiei au inregistrat saptamana trecuta una dintre cele mai mari cresteri ale cotatiilor. Pretul platit pentru o actiune Impact la sfarsitul sedintei de vineri era de 5.200 lei, in timp ce valoarea nominala este de 1.000 lei.

Dupa o crestere spectaculasa de peste 12%, inregistrata in primele zile ale anului, actiunile societatii SNP Petrom au scazut pe parcursul saptamanii trecute cu 4,9%, atingand o valoare minima de 1.310 lei/actiune in sedinta de vineri. Desi tendinta de scadere a fost accentuata in ultimele zile, brokerii nu au intrat in panica si numarul de ordine de vanzare a scazut cu peste 20% fata de inceputul saptamanii trecute. Dimpotriva, unii observatori sustin ca este posibil ca actiunile Petrom sa fie urmatoarea tinta a investitorilor straini, fiind o oportunitate pentru speculatii perioada in care SNP va fi oferita spre privatizare unor investitori strategici.

Piata Rasdaq a fost dominata in perioada 13-17 ianuarie de tranzactiile realizate cu titlurile Argus Constanta. Volumul zilnic al tranzactiilor cu aceste titluri rivalizeaza cu cele mai lichide titluri de pe piata bursiera. Indicele Rasdaq compozit a inregistrat si el o usoara crestere la mijlocul saptamanii trecute, pe fondul tendintei generale de crestere a cotatiilor.

Cele mai vandute actiuni

Un investitor strain a aflat rezultatele financiare ale Bancii Transilvania si a decis sa cumpere actiuni.
Astfel s-a incheiat o tranzactie cu actiuni TLV in valoare de peste un milion de dolari. Profitul net obtinut de TLV in 2002, aproximativ 13,4 milioane USD, va fi distribuit sub forma de actiuni gratuite.

· val. tranz. sapt.        57,89 mld. lei
· nr. act. tranz.            15,64 milioane
· pret minim/actiune        3.600 lei
· pret maxim/actiune        3.750 lei
*) prognoza 1 aprilie 2003

Topul celor mai vandute actiuni (13.01 – 17.01)
Companie        Valoare (mld. lei)
Banca Transilvania        57,894
SNP Petrom            25,075
SIF Oltenia            21,48
BRD                21,474
SIF Moldova            21,178

Cele mai rentabile plasamente

Actiunile Impact au inregistrat cel mai bun randament in aceasta saptamana, confirmand cresterea preconizata de administratorul companiei, Ioan Popp. Desi este clasificata in categoria companiilor cu capitalizare medie, Impact se mentine de aproape zece luni in topul celor mai lichide 20 de titluri de la Bursa de Valori.

· Crestere saptamanala        15,21%
· Pret minim/actiune            4.600 lei
· Pret maxim/actiune            5.300 lei
· Volum tranzactii            1.145.240 act.
*) prognoza 1 aprilie 2003

Topul celor mai importante cresteri de preturi (13.01 – 17.01)

Companie        Variatie
Impact            15,21%
Argus            15,12%
BRD            5,5%
SIF Transilvania    0,35%
Banca Transilvania    0,32%

Cele mai slabe plasamente
Titlurile emise de compania Oil Terminal au avut o evolutie ascendenta
in primele zile din saptamana, dar au scazut la fel de usor in ultimele doua sedinte. Investitorii se asteapta ca statul roman, in calitate de actionar majoritar la Oil Terminal, sa decida utilizarea profitului din 2002 pentru
investitii.

· Scadere saptamanala    0%
· Pret maxim/actiune    780 lei
• Pret minim/actiune    720 lei
• Volum tranzactiit585.073 act.r
*) prognoza 1 aprilie 2003r
r
Topul celor mai slabe evolutii (13.01 – 17.01)r
r
CompaniettVariatier
Oil Terminaltt0%r
SIF Olteniatt0%r
SIF Moldovatt0%r
Antibioticett0%r
SIF Munteniatt0%