Statul italian are de platit lui Danilo Giuffrido 100.000 euro, precum si sa ii prelungeasca permisul de conducere, a stabilit justitia italiana. Acesta a dat statul in judecata deoarece a picat examenul pentru obtinerea permisului auto pe motiv ca este homosexual.

Concret, la examenul medical facut inaintea efectuarii serviciului militar si-a declarat optiunile sexuale, iar armata a trimis dosarul catre Ministerul Transporturilor, cand a fost solicitat. Raspunsul de la Transporturi a fost ca solicitantul sa repete examenul auto pentru a deovedi ca este capabil sa conduca sau permisul i se va suspenda deoarece are „o identitate sexuala deranjata”. Giuffrida a fost de acord sa mai dea inca o data examenul pe care l-a luat, dar statul italian a decis sa ii prelungeasca permisul pentru doar un an in loc de zece, cat prevede legea. Abia atunci, italianul si-a dat statul in judecata.

Tribunalul din Catania a decis ca ministerul Apararii si cel al Transporturilor au aratat „o evidenta discriminare sexuala” in cazul lui Giuffrida. Judecatorul Ezio Cannata Baratta a precizat ca atitudinea oficialilor da cetatenilor „un grav semnal de neincredere fata de stat”. Avocatul sau, Giuseppe Lipera, a declarat ca este pentru prima data cand statul italian a fost pedepsit pentru discriminare sexuala si spera ca premierul Silvio Berlusconi sa isi ceara public scuze pentru atitudinea functionarilor publici. Danilo Giuffrida a spus ca ceea sentinta „este un pas inainte pentru protejarea drepturilor cetatenesti, pentru ca ce mi s-a intamplat mie sa nu se mai intample in Italia”.

Sursa: Catania Oggi