Tribunalul Bihor emite o sentinta care sfideaza legea bunului-simt: piritului i se da posibilitatea sa-si judece singur gafele. Multimec Marghita se afla i proces de lichidare judiciara ica din anul 1998, dupa ce actionarul majoritar (Fondul Proprietatii de Stat) a hotarit ca fabrica de masini-unelte nu are sanse sa urmeze un program de restructurare. O parte a creditorilor societatii si-au recuperat creantele, prin vinzarea unor active apartinind debitoarei. La iceputul lunii septembrie, ignori
Tribunalul Bihor emite o sentinta care sfideaza legea bunului-simt: piritului i se da posibilitatea sa-si judece singur gafele. Multimec Marghita se afla i proces de lichidare judiciara ica din anul 1998, dupa ce actionarul majoritar (Fondul Proprietatii de Stat) a hotarit ca fabrica de masini-unelte nu are sanse sa urmeze un program de restructurare. O parte a creditorilor societatii si-au recuperat creantele, prin vinzarea unor active apartinind debitoarei. La iceputul lunii septembrie, ignorind refuzul lichidatorului Bereczky Iosif si al adunarii creditorilor, judecatorul sindic Mariana Rosca, numit de Tribunalul Bihor sa supravegheze procesul de lichidare judiciara, a vindut societatea unei persoane fizice domiciliate i localitatea Bicsad (jud. Bihor). Astfel, Mariana Rosca, i calitate de vinzator, elaboreaza un contract de vinzare-cumparare, iar Viorel Cardos devine proprietar al Multimec Marghita, urmind sa alimenteze contul societatii cu suma de 4,7 miliarde de lei.
Mai mult, acestui cumparator, judecatorul sindic i-a acordat si facilitati la plata, i sensul ca itreaga valoare urmeaza a fi platita pina i luna iulie a anului 2001, stabilin-
du-se o rata lunara de 500 de milioane de lei. Mariana Rosca a ignorat prevederile Legii nr. 64/1995 republicata, unde, i articolul 84, alineatul 3 se specifica: „Judecatorul sindic va putea dispune vinzarea de bunuri importante din averea debitorului numai cu acordul prealabil al adunarii creditorilor, dat cu o majoritate de doua treimi din valoarea creantelor verificate”. in aceeasi lege, la aliniatul 1, articolul 100, se aminteste: „lichidarea bunurilor din averea debitorului va fi efectuata de lichidator sub controlul judecatorului sindic”.
Vinzarea societatii s-a parafat i perioada i care o companie cu capital austro-ungar iaintase o oferta de cumparare pentru Multimec: „Am refuzat categoric vinzarea activelor catre persoana fizica gasita de judecatorul sindic, i conditiile i care urma sa avem o negociere cu firma straina care si-a manifestat intentia de a cumpara fabrica si ai carei reprezentanti au fost deja i mai multe vizite la Marghita. Stabilisem deja un pret de pornire de 20 de miliarde de lei. Cum puteam sa nu iau i considerare aceasta oferta si sa accept vinzarea catre o persoana fizica pentru suma modica de 4,7 miliarde de lei”, sustine lichidatorul societatii, Bereczky Iosif.
Portita ilegala si sigiliile rupte
Creditorii societatii din Marghita si FPS Bihor au actionat i instanta decizia judecatorului sindic, cerind Tribunalului Bihor anularea contractului de vinzare-cumparare si suspendarea judecatorului Mariana Rosca din functia detinuta i cazul Multimec. O prima ifatisare a avut loc la data de 15 septembrie, cind Tribunalul Bihor admite capetele de acuzare si dispune sechestru asigurator pentru activele societatii. in aceeasi sedinta, Berecyky Iosif a fost numit administrator-custode. „in aceasta calitate am sigilat portile fabricii. Eram responsabil de ceea ce se itimpla acolo pina la finalizarea procesului”, sustine lichidatorul. si pentru ca i Rominia este posibil orice, chiar si i Justitie, Mariana Rosca obtine de la Judecatoria Marghita o icheiere prin care este suspendat sechestrul dispus de Tribunalul Bihor. Aceasta decizie a fost luata desi Tribunalul Bihor este o instanta superioara Judecatoriei Marghita.
Profitind de aceasta portita ilegala, cumparatorul a rupt sigiliile si a iceput sa vinda tot ce se putea din fabrica. „Citeva zile la rind au icarcat, fara nici un fel de probleme, tot felul de utilaje din fabrica. Toate strungurile si alte mijloace de productie au fost vindute sau duse la fier vechi. Mare parte a halelor au ramas goale. Doar masinile grele, cele care nu puteau fi transportate usor, au mai ramas i fabrica”, spun muncitorii care au mai ramas i societate.
La data de 27 octombrie urma sa fie judecata aceasta cauza, pe rolul Tribunalului Bihor. Toti angajatii acestei institutii, i frunte cu fostul presedinte, Teodor Tent, au iaintat cereri de abtinere la judecata. Curtea de Apel Oradea a respins cererile judecatorilor.
Pirita si judecator i acelasi timp
Pe data de 21 noiembrie, cazul a revenit pe rolul aceluiasi tribunal. Actualul presedinte, Traian Munteanu, a numit-o pe Adriana Chiriac, vicepresedinte al Tribunalului, sa judece cauza. Sentinta civila emisa de acest judecator – vicepresedinte de tribunal – sfideaza legile dreptului. Studiind documentele depuse la dosar, Adriana Chiriac decide ca cererile mentionate nu fac obiectul judecarii de Tribunalul Bihor, acestea fiind trimse judecatorului sindic, adica piritei Mariana Rosca, pentru competenta solutionare. Cu alte cuvinte, Mariana Rosca va fi cea care va analiza cererile iaintate de creditori, lichidator si FPS Bihor privind anularea contractului de vinzare-cumparare, semnat de ea isasi, i calitate de vinzator.
Surse autorizate din Curtea de Apel Oradea ne-au declarat ca aceasta sentinta civila reprezinta cea mai mare bizarerie din analele justitiei locale, fiind impotriva oricaror legi ale dreptului. Se aduce astfel un prejudiciu consistent atit creditorilor care au de recuperat aproximativ sapte miliarde de lei de la Multimec Marghita, cit si actionarilor societatii.
in acelasi timp, prin vinzarea societatii, Mariana Rosca a prejudiciat si alte societati comerciale, constituite de altfel parte i proces, care achizitionasera bunuri ale debitoarei, dar care n-au mai apucat sa-si ridice marfa din fabrica, din simplul motiv ca noul proprietar a refuzat sa le permita accesul i societate. Practic, Mariana Rosca a vindut pentru a doua oara utilaje apartinind Multimec Marghita.
Pe piata bihoreana a lichidarilor judiciare, Mariana Rosca este cunoscuta si i cazul societatii de icaltaminte Olimpia, unde, judecator sindic fiind, se impotrivea fara argumente deciziei adunarii creditorilor de a continua procesul de lichidare judiciara. La vremea aceea, Tribunalul Bihor a fost capabil sa emita sentinte mai realiste, dispunind suspendarea ei din functie.