Un jurnalist francez s-a apucat de preparat icre i Rominia

in 1990, dupa mineriada, Adrien Damour a venit pentru prima data i Rominia i calitate de corespondent de presa al unei reviste franceze. "Am vazut i Rominia o posibilitate mare de dezvoltare. M-a interesat sectorul agroalimentar pentru ca i familia mea exista o traditie i acest domeniu. in 1993 am ifiintat firma Gusto, cu un capital de 10.000 USD", spune Adrien Damour. Primele produse Gusto erau salate, ambalate i caserole cu capac, care aveau termen de garantie de doar trei zile. Perioada 1994-

in 1990, dupa mineriada, Adrien Damour a venit pentru prima data i Rominia i calitate de corespondent de presa al unei reviste franceze. „Am vazut i Rominia o posibilitate mare de dezvoltare. M-a interesat sectorul agroalimentar pentru ca i familia mea exista o traditie i acest domeniu. in 1993 am ifiintat firma Gusto, cu un capital de 10.000 USD”, spune Adrien Damour. Primele produse Gusto erau salate, ambalate i caserole cu capac, care aveau termen de garantie de doar trei zile. Perioada 1994-1995 a fost o perioada de testare a pietei rominesti. Rezultatul cercetarii: se cereau produse de peste, iar oferta era mica.
Gusto icepe sa prepare si sa comercializeze icre si salate pe baza de peste, iar itre 1995 si 1997 rezultatele au fost foarte bune. Astfel, i 1996, este construita si utilata fabrica i care Gusto isi desfasoara activitatea i prezent.
Majoritatea magazinelor mari vind o diversitate de salate de icre. Acestea sunt preparate din icre provenind de la diferite specii de peste, au i compozitie diverse tipuri de condimente si sunt ambalate i recipiente de capacitati diferite. Practic, nu este nici o filozofie sa prepari o salata de icre, majoritatea gospodinelor fiind specialiste i acest sens. Daca este vorba ca acestea sa fie preparate la nivel industrial, lucrurile se schimba. Fiind un produs perisabil, este nevoie de procedee de fabricatie foarte stricte.
Muncitorii de la Gusto trebuie sa faca dus de fiecare data cind intra i fabrica.
Hainele sunt lasate la vestiar, lucratorii merg si fac dus, apoi imbraca hainele de lucru si icalta cizme de cauciuc. inainte de a intra efectiv i locul i care se prepara alimentele, se trece cu cizmele printr-un mic bazin cu dezinfectant.
Procesul de productie nu este complicat. in momentul i care soseste un transport de icre sau de peste, acesta este stocat i camere frigorifice. Cind trebuie utilizate, icrele si pestele sunt decongelate si analizate. Chiar daca acestea vin cu certificate de calitate de la furnizori, se mai face ica o verificare iainte de a fi introduse i productie. Se amesteca icrele cu apa, cu ulei si cu diverse condimente, itr-un malaxor special. Retetele sunt realizate de experti francezi si modificate i functie de experienta proprie a celor de la Gusto. O sarja are 80 de kilograme. Dozarea se face automat si salata este ambalata i caserole de plastic. Se aplica apoi un capac-sigiliu din folie de aluminiu, dupa care fiecare cutie este ambalata i carton.
Cutiile si etichetele sunt rominesti, dar icrele si pestele sunt aproape itotdeauna importate, de obicei din tarile nordice. Adrien Damour explica aceasta situatie: „Am decis sa importam icrele pentru ca sunt mai ieftine decit cele din Rominia, iar furnizorii sunt mult mai seriosi. La romini cumperi putin, la un anumit pret. Cind spui ca vrei sa cumperi cantitati mai mari, furnizorul iti mareste pretul, iar livrarea nu se face la timp.”
Portofoliul de produse al celor de la Gusto cuprinde cinci tipuri de salate de icre, trei salate de peste, peste marinat si somon fumA