Un loc de parcare în Mamaia, aproape cât prețul unei camere. Cât plătește un turist pentru o zi pe litoral

Autoritățile locale din Mamaia au decis să introducă taxe pentru fiecare loc de parcare din stațiune. Chiar dacă hotelierii și proprietarii de pensiuni sunt obligați prin lege să aibă locuri de parcare, ANAT spune că majoritatea cu au așa ceva.

Un loc de parcare în Mamaia, aproape cât prețul unei camere. Cât plătește un turist pentru o zi pe litoral

Există mulți turiști care preferă să vină pe litoral cu mașina proprie. Cei care vor să meargă în Mamaia trebuie să țină cont de faptul că au de plătit taxe pentru locul de parcare.

Municipalitatea a precizat că prețul pentru parcare este acesta:

  • o oră – 2 lei
  • două ore – 6 lei
  • trei ore – 10 lei
  • câte 4 lei pentru fiecare oră în plus

Concret, un turist care merge în Mamaia cu mașina proprie va plăti 94 de lei pentru o zi și o noapte, potrivit calculelor Digi24. În această sumă este inclusă o jumătate de oră de parcare gratuită.

La plata parcării, oamenii întâmpină o problemă. Aceasta se face fie prin SMS, aplicație sau cu ajutorul unor tichete de parcare, însă turiștii nu pot plăti parcarea pentru o zi sau o săptămână. Concret, ei vor trebui să trimită SMS la fiecare oră. Dacă nu vor face acest lucru, vor primi amendă sau, mai rău, li se va ridica mașina.

Parcarea în Mamaia, cât o cameră

Vicepreședintele ANAT, Cristian Bărhălescu, a comentat acest aspect, precizând că parcarea în Mamaia este foarte scumpă și că poate ajnge la prețul unei camere.

„Parcarea în Mamaia este foarte scumpă, nu scumpă. Ajunge un turist să plătească, într-o zi, aproape prețul unei camere. Organizația patronală Mamaia și ANAT au propus la primărie amendamente, astfel încât turiștii să nu achite parcare, sau să achite o taxă la recepție, dar nu s-a găsit înțelegere.Este posibil ca în următoarele zile să reușim să găsim o variantă, pentru că în zona 0, în centrul orașului Mamaia, tarifele de parcare sunt mai mari decât în centrul Bucureștiului. Se bate undeva cu Monte Carlo sau alte destinații de top din Europa”, spune acesta.

Vicepreședintele ANAT a mai precizat că majoritatea hotelurilor nu au și o parcare specială pentru turiști, subliniind că cele mai multe sunt publice. Acesta a mai spus că dacă hotelurile doresc să închirieze parcări de la primărie, nu vor beneficia de tarife preferențiate.

”Marea majoritate a hotelurilor nu au propriile parcări. Aici este o mare problemă. Cele mai multe sunt parcări publice, iar hotelurile dacă doresc să închirieze de la primărie, nu au tarife preferențiale, deci trebuie să știm că toate acestea se reflectă până la urmă în buzunarul turistului. Dacă îi dă hotelul parcarea gratuită, trebuie să își scoată de undeva banii ăia de parcare.

Este puțin mai mult decât lipsă de a percepe cumva această industrie care are efect multiplicator. Datorită turismului se mișcă toate.”, mai spune el.