Un lot de grapefruit roșu importat din Turcia a fost retras de pe piață din cauza reziduurilor de pesticide

Metro, Carrefour şi Anabella au anunțat miercuri, 21 decembrie 2022, retragerea unui lot de grapefruit roşu (Lot 318) importat din Turcia din cauza depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide.

„Ca urmare a depășirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos Metil) SC MICROFRUITS S.A. a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a articolului: GRAPEFRUIT ROȘU, Origine:TURCIA, LOT:318”.

Motivul rechemării este depășirea valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos Metil),” scrie în comunicatele de presă ale lanțurilor de magazine Metro, Carrefour și Anabella și al importatorului Microfruits SA.

Persoanele care au cumpărat aceste fructe sunt sfătuite să nu le consume, ci să le arunce la gunoi sau să le ducă înapoi la magazinul de unde au fost achiziţionate. Lotul incriminat a fost comercializat în perioada 16.11.2022‐09.12.2022.

De ce reguli trebuie să ținem cont când facem cumpărături în perioada sărbătorilor? Sfaturi de la ANPC

Vă amintim că, recent, Paul Anghel, Director General – Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, a explicat la ce trebuie să fim atenţi atunci când facem cumpărături în perioada sărbătorilor de iarnă și ce fel de produse trebuie să evităm.

„Acordați o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul „ofertelor promotionale”! Luna decembrie este luna în care vânzările cresc substanțial. Iată câteva sfaturi pe care să le urmați în goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun și Revelion.

În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor “profita” de această perioadă pentru a-și vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. De asemenea trebuie să verifice cu atenție din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare și să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea și, mai ales, siguranța. Recomand atenție la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, data durabilității minimale depășită sau ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului.

Achiziționarea cărnii și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții, exista garanția unui produs sigur, ce nu va va afecta sanatatea;

Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor”, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu va poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;

Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă. Carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider. Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie achiziționate”, a scris, recent, Paul Anghel, pe contul lui de Facebook.