Nu mai este un secret faptul că investitorii imobiliari spanioli au fost puternic loviţi de criza financiară. Dacă adăugăm la acest aspect şi lipsa de finanţare pentru proiecte rezidenţiale de proporţii în România este lesne de înţeles de ce multe planuri măreţe au fost date uitării. În această situaţia este şi proiectul Flamenco Residences din Constanţa. Gran Via a cumpărat lotul de 65.212 mp când piaţa imobiliară se apropia de cote maxime şi nu a reuşit decât să realizeze lucrările de viabilizare ale terenului şi fundaţia primei faze a proiectului, ce trebuia să cuprindă 1.000 de apartamente.
„Încercăm să vindem o parte din terenul de la Constanţa. Cel mai probabil va fi vândut unui operator de retail, pentru că sunt singurii care mai cumpără în această perioadă. La Bucureşti am fi dispuşi să vindem porţiuni mai mici, de genul celei vândute către Lidl, pentru a finanţa o parte din construcţii. La Constanţa regândim prima etapă. În funcţie de cerere ar putea fi o clădire de birouri sau tot rezidenţial. Noi înclinăm spre rezidenţial. Vom reduce suprafeţele apartamentelor şi cred că vor rămâne în final circa 800 de unităţi“, a declarat pentru Capital Antoanela Comşa, directorul general al Gran Via România.
Proiectul spaniolilor prevedea, pentru prima etapă, dezvoltarea a cinci turnuri cu 19 şi 20 de etaje care să cuprindă un total de 1.000 de apartamente. Această etapă urma să aibă o suprafaţă construită desfăşurată supraterană de 93.715 mp şi o suprafaţă construită desfăşurată subterană de 21.971 mp. Acum la limita proprietăţii Gran Via a fost construit Maritimo Shopping Center, peste drum funcţionează o unitate Metro şi la cinci minute depărtare este centrul comercial TOM, care cuprinde Carrefour şi Bricostore.
Bani de construcţie
Spaniolii au în Bucureşti trei foste platforme industriale: Electrotehnica, Frigocom şi Tricodava. Până acum nu a fost dezvoltat niciun proiect pe ele şi s-a reuşit vânzarea unei suprafeţe de 5.000 mp către nemţii de la Lidl. Pentru anul viitor, Gran Via are în plan dezvoltarea unui prim bloc cu 98 de apartamente pe terenul de la Frigocom, dar încă se uită după finanţarea unor etape ulterioare.
„Faţă de 2007-2008, acum totul e diferit. Nu doar mediul economic din Spania, ci şi cel din România. Au fost tăieri de salarii, s-au înăsprit condiţiile de creditare şi ştim că mulţi români nu au tot salariul pe cartea de muncă. Când nu se mai găsesc resurse de finanţare e dificil. Cred totuşi că pot fi construite proiecte vandabile. Nu la dimensiunile pe care ni le doream noi iniţial, de mii de apartamente, dar blocuri mai mici pot fi rentabile. Săptămâna viitoare sperăm să primim autorizaţia de construcţie pentru primul bloc de pe Frigocom. Am vorbit recent cu CEO-ul Gran Via şi mi-a spus că ei nu au venit în România să cumpere şi să vândă terenuri, ci să construiască şi să vândă apartamente“, explică Antoanela Comşa.
În prima jumătate a acestui an, Gran Via a realizat o majorare de capital în valoare de 2,9 mil. euro. Banii vor fi utilizaţi pentru cheltuielile interne ale companiei, plata proiectantului, a arhitectului, pentru procesul de autorizare şi a unei părţi din construcţie. Investiţia în primul bloc de la Frigocom este estimată la circa 5 mil. euro.
Comşa este convinsă că programul „Prima Casă“ va merge în continuare, indiferent de moneda în care se vor da credite. BCR, cea mai mare bancă din România, a anunţat deja că nu mai creditează decât în moneda naţională. „Cred că «Prima Casă» va merge şi anul viitor pe credite în euro. Acest program ne-a ajutat foarte mult şi faptul că până acum nu au fost incidente de plată spune foarte multe“, conchide reprezentantul Gran Via.
Citiţi în revista Capital de luni 5 noiembrie o analiză completă despre aventura imobiliară a investitorilor spanioli în România