Răzvan Eugen Nicolescu, manager în cadrul companiei Petrom (SNP), a obţinut un mandat de şase ani în cadrul Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACARE).

Nicolescu, candidatul propus de România pentru ACARE, a întrunit cele mai multe dintre voturile exercitate miercuri, la Bruxelles, de către statele membre UE, a anunţat, joi, Ministerul Economiei, într-un comunicat.

„Celelalte locuri ce revin statelor membre în Consiliul de Administraţie au fost atribuite, în ordinea voturilor obţinute, candidaţilor din Italia (mandat de 6 ani), Polonia (mandat de 6 ani), Germania (mandat de 4 ani) şi Franţa (mandat de 4 ani). În competiţie s-au aflat, printre alţii, foşti şi actuali demnitari din mai multe state membre UE, cu o solidă expertiză în domeniul pieţei de energie şi al procedurilor de lucru comunitare”, potrivit sursei citate.

Răzvan Eugen Nicolescu are 32 de ani şi a fost în perioada 2006-2008 ataşatul României la UE pe probleme de energie, în prezent fiind responsabilul pentru activitatea de afaceri publice în cadrul companiei Petrom.

„Am avut mai multe voturi decât au avut doi miniştri în funcţie împreună. Cred că, dincolo de importanţa acestei autorităţi europene de reglementare în energie, rezultatul are o semnificaţie simbolică. Am demonstrat la nivel european că românii pot câştiga în competiţii foarte dificile. Sper ca această alegere să fie un pas important către accesul a cât mai mulţi români în funcţii de decizie la nivel european”, a declarat Nicolescu, pentru MEDIAFAX.

ACARE a fost instituită prin pachetul privind piaţa internă de energie electrică şi gaze naturale, publicat de Comisia Europeană în luna septembrie 2007 şi adoptat de Parlamentul European şi Consiliul UE la jumătatea anului 2009, această structură constituind un mecanism independent de cooperare între autorităţile naţionale de reglementare în domeniul energiei.

Consiliul de Administraţie este alcătuit din nouă persoane, dintre care cinci sunt numite de statele membre, durata mandatului fiind de şase sau patru ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.

Comisia Europeană şi Parlamentului European au dreptul de a desemna, de asemenea, câte doi membri în acest Consiliu de Administraţie.

Printre atribuţiile Consiliului de Administraţie se află numirea directorului general, adoptarea programului de activităţi şi exercitarea competenţelor bugetare.

Sursa: Mediafax