Din moment ce Marea Britanie a votat în favoarea părăsirii UE, lumina reflectoarelor economice s-a concentrat pe modul în care votul va afecta economia britanică, precum și țările din zona euro și marea  Uniune Europeană.

În Marea Britanie un singur cuvânt – recesiune – domină cu băncile, societăţile de cercetare economică și instituții multinaţionale care prezic, in corpore, că o creștere a Marea Britanie se va micşora fie în acest an în anii următori.

Barclays susține că Marea Britanie este în „vârf de recesiune” Credit Suisse prezice o recesiune care va costa Marea Britanie 500.000 de locuri de muncă, iar Morgan Stanley spune că în timp ce o recesiune se apropie, nu știe exact cum va arăta aceasta şi cum ar fi percepută.

Nu doar predicţiile sunt sumbre. Studiile economice, cum ar fi datele dezastruoase Markit PMI de vinerea trecută arată, de asemenea, cu degetul spre recesiune.

Europa este o poveste ușor diferită. Înainte de referendum, o părere în general acceptată a fost aceea că un vot în favoarea plecării Marii Britanii va influenţa masiv creșterea și va zdrobi încrederea, dar până în prezent, impactul pare să fie neglijabil, dacă ar fi să credem sondajele existente.

Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu al Barclays, impactul economic al Brexit-ului asupra Africii și în special Africii sub-sahariene SSA, ar putea fi profund și incredibil de dăunător pentru dezvoltarea continentului. Într-o notă a analiștilor conduţi de Peter Worthington, Barclays susține că referendumul va afecta în mod semnificativ creșterea de pe continent, spunând:

“Post-Brexit, vom vedea o creștere în regiunea Africii sub-sahariene redusă la jumătate, la doar 1,4% în 2016, cel mai lent ritm din ultimele decenii, în principal din cauza perspectivelor de creștere semnificativ mai slabe ale celor trei mari economii: Angola, Nigeria și Africa de Sud, care reprezintă împreună aproape trei cincimi din PIB-ul Africii sub-sahariene."

Barclays identifică șapte motive principale care ar putea determina scăderea creșterii zonei sub-sahariene în urma Brexit:

1. Brexit-ul ar putea dăuna cererii globale de bunuri, lovind, în special, materiile prime, economiile axate pe export ale Africii. Acest lucru ar duce la "o creștere mai lentă și deficit de cont curent", susţine Barclays.

2. Scăderea cererii globale ar putea, de asemenea, spune Barclays, să determine prăbuşirea prețurilor materiilor prime, slăbind economia africană, care, după cum s-a remarcat anterior, se bazează foarte mult pe exporturi de minerale, minereuri și alte mărfuri. Posibila excepție ar fi probabil aurul, care a fost stimulat de incertitudine pieței, de când cu referendumul. Două dintre cele mai mari 10 națiuni producătoare de aur din lume sunt în Africa sub-sahariană.

3. Turismul se va epuiza. Un domeniu cheie al prosperității economice a națiunilor africane este turismul, în special prin safari și alte tururi naturale. Argumentul de bază aici este simplu – dacă britanicii și alți europeni trec prin greutăți economice, o vacanță africană va fi mult mai puțin accesibilă.

4. Foarte puţini muncitorii africani vor mai fi capabili să lucreze în ţările dezvoltate, fap care va reduce sumele de bani trimiși înapoi în țările de origine din Africa sub-sahariană.

5. În cazul în care lucrurile se înrăutăţesc, ajutoarele din Marea Britanie și partea guvernelelor europene ar putea începe să se subţieze, văduvind țările africane de fonduri vitale pentru proiectele de infrastructură și alte scheme benefice din punct de vedere economic.

6. Brexit-ul provoacă incertitudini sporite, iar în unele privințe a crescut aversiunea față de risc. Acești factori sunt susceptibili de a crește costurile de finanțare și a reduce intrările de capital în Africa sub-sahariană.

7. Câștigurile în urma investiţiilor sub-sahariene în Europa și în Marea Britanie va fi mai mic. Acest lucru este probabil să aibă cel mai mare impact asupra națiunii celei mai dezvoltate din Africa sub-sahariană, Africa de Sud, care are investiții substanțiale în Europa.

Barclays a declarat că este imposibil de cuantificat cu exactitate cât de mare va fi impactul:

"Cuantificarea impactului cumulat al tuturor acestor factori este o provocare, mai ales din cauza feedback-ului piețelor financiare și a economiei reale. Vor exista efecte întarziate cu atât mai mult cu cât şocul Brexit reverberează peste granițe în toată economia mondială. Mai mult decât atât, chiar și o dată ce Regatul Unit declanșează articolul 50 – procedura de inițiere în mod oficial a divorțului de UE, este probabil să fie cel puțin doi ani de negocieri. Până când acești termeni vor fi clari, efectul final al Brexit-ului va fi ascuns de o mare incertitudine."