Situația națională în ceea ce privește coronavirusul nu pare să se îmbunătățească, ultimul bilanț al autorităților arătând exact opusul. Din păcate, numărul mare de cazuri reprezintă o provocare pentru sistemul medical din România, ținând cont de faptul că nu mai sunt locuri în spitalele COVID și la ATI.
Românii ar putea intra din nou în carantină! Nu mai sunt locuri la ATI
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a venit miercuri cu vești proaste pentru locuitorii orașului. Din spusele acestuia, orașul ar putea fi carantinat având în vedere creșterea continuă a ratei de infectare în municipiu. În ceea ce privește spitalele speciale COVID și secțiile de Terapie Intensivă, primarul spune că nu mai sunt locuri libere.
El a făcut apel la cetăţeni, la patronii de terase, magazine şi săli de fitness să respecte regulile de prevenire a contaminării cu SARS-Cov-2, întrucât măsura carantinării ar avea efecte negative asupra întregii comunităţi.
„Există posibilitatea carantinării Timişoarei. Tocmai pentru că nu mai sunt paturi în spitale şi sunt câteva comune periurbane care sunt, şi ele, propuse pentru carantinare. Eu cred că aşa cum este făcută acum, carantinarea nu ar avea efectele pe care ni le dorim. Nu cred că o carantinare a Timişoarei este o soluţie fezabilă, decât dacă am carantina tot judeţul Timiş, cu controale dure. Cred că încă avem o cale să evităm carantinarea, cu toate consecinţele aferente. Fac un apel la timişoreni să înţeleagă această situaţie. Eu înţeleg şi că din rândul operatorilor economici au ajuns la capătul puterilor. Dacă acum nu avem grijă şi ajungem într-un val în care tot ne va forţa să închidem economia, tot acolo ajungem. Pentru cei care au restaurante, săli de fitness, vă rog să respectaţi limitele impuse în pandemie”, a afirmat Fritz, într-o conferinţă de presă.
Se redeschid spațiile din spitalul-suport COVID din cadrul Clinicii ASCAR
Primarul Timișoarei a mai precizat că de joi se vor redeschide spaţiile din spitalul-suport COVID din cadrul Clinicii ASCAR.
„De mâine, deschidem ASCAR, ca spital-suport COVID. Spitalele sunt pline, nu mai sunt locuri ATI în tot judeţul. Pacienţii sunt din ce în ce mai tineri, iar formele, tot mai grave”, a mai afirmat Dominic Fritz.
Ultimul comunicat de presă trimis de către DSP Timiș arată că în municipiul Timișoara rata de incidență a urcat la 7,25 la mia de locuitori, de la 6,99 înregistrată marţi. În judeţ rata de incidenţă a urcat, de asemenea, la 5,24 la mia de locuitori.
Brașovenii sunt în aceeași situația
Ultima comunicare din partea autorităților arată că județul Brașov a intrat în zona roșie, cu 3,04 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, după ce cu o zi în urmă a avut 2,94.
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a atins cel mai înalt nivel la data de 11 noiembrie, când era de 7,36 cazuri la mia de locuitori, după care s-a aflat în descreştere, iar din luna ianuarie şi până în prezent s-a situat sub pragul de 3/1.000.
În ceea ce priveşte incidenţa cumulată COVID-19 pe localităţi, aceasta este în creştere şi în municipiul reşedinţă, unde miercuri se înregistra o rată de transmitere a virusului de 4,53/1.000. În prezent, în total şase localităţi din judeţ se situează peste pragul de 3 cazuri la mia de locuitori: comuna limitrofă Braşovului, Sânpetru, comunele Prejmer, Hălchiu, Beclean şi municipiile Braşov şi Codlea.
Potrivit Instituţiei Prefectului, marţi, în judeţul Braşov, erau 302 pacienţi internaţi în spitale, din care 26 la ATI, şi 1.445 persoane cu test pozitiv se aflau în izolare la domiciliu.