Japan Tobacco, care produce printre altele mărcile de ţigarete Camel şi Winston, a precizat că restructurările se vor realiza printr-un program de plecări voluntare care se va încheia la finele următorului exerciţiului fiscal, în luna martie 2015. De asemenea, grupul intenţionează să închidă patru din cele nouă uzine pe care pe are în Japonia, respectiv cele de la Koriyama (nord-est), Hamamatsu (sud), Hiratsuka (în apropiere de Tokyo) şi Okayama (vest).
‘Operaţiunile noastre domestice operează într-un mediu din ce în ce mai dificil, în principal ca urmare a majorării consecutive a taxelor, înăspririi reglementărilor privind fumatul şi îmbătrânirii societăţii’, a informat Japan Tobacco într-un comunicat.
Vânzările de ţigări în Japonia au căzut până la 195 de miliarde de ţigarete în anul bugetar 2012/2013, cu 43% mai puţin decât cele înregistrate în 1996, anul în care vânzările de ţigarete au atins nivelul record.
Pe fondul scăderii bazei clienţilor în Japonia, JT şi-a extins în mod activ operaţiunile din afara Japoniei iar în prezent peste jumătate din vânzările companiei sunt realizate peste hotare.
În România, Japan Tobacco este prezentă prin JTI. Cu sediul central la Geneva, Elveţia, JTI are operaţiuni în peste 120 de ţări şi aproximativ 25.000 de angajaţi.
JTI a demarat afacerile în România în 1993, ca RJ Reynolds, fiind una dintre primele companii multinaţionale stabilite aici, cu o investiţie de peste 100 de milioane de euro. Anul trecut, JTI România a finalizat o investiţie de peste 25 de milioane de euro în capacităţile de producţie, care a generat peste 125 de noi locuri de muncă. Tot în 2012, a fost mărită forţa de vânzări cu circa 50 de oameni. Compania are în prezent peste 1.000 de angajaţi.
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier – 14% din veniturile bugetare ale anului trecut au reprezentat accize şi taxe provenite din sectorul tutunului.
Sursa: Agerpres