„Sigur că există elemente de natură obiectivă pentru a explica această creștere: se fac plățile pentru importurile mari care au avut loc la sfârșitul anului trecut cu ocazia sărbătorilor, dar atrag din nou atenția asupra unor factori de natură subiectiv-emoțională. Este foarte grav ca guvernatorul Băncii, împreună cu conducătorul Consiliului pentru Concurență să fie chemați în fața Parlamentului, așa cum a cerut dl. senator Zamfir, în baza unor învinuiri extrem de grave, care aduc în fața investitorilor și a pieții financiare din România pericolul unor posibile manipulări pe care sistemul bancar din România le-ar face cu ROBOR-ul și evident și cu mărimea cursului. Or, astea sunt lucruri care influențează piața foarte mult. Revin asupra prudenței în declarații. Nu se fac astfel de declarații în momente foarte speciale ale economiei – suntem la început de an, încă nu avem încă buget, încă nu știm cum vor merge lucrurile, încă nu știm ce va fi în campania electorală, încă nu știm ce e cu Brexitul, încă nu știm ce e cu președinția rotativă. Sunt foarte multe lucruri care apasă atmosfera economică, or dacă vin și astfel de vești, care îngrijorează pe toată lumea, în momentul de față, în urma declarațiilor pe care le-a făcut dl. senator, România apare ca o țară în care sistemul bancar este la latitudinea unor persoane care manevrează cum vor și cum pot. Or, lucrurile astea trebuie să fie lămurite, nu se poate așa ceva!”, a afirmat profesorul Mircea Coșea, potrivit Digi24

De asemenea, Mircea Coșea spune că ,,leul s-ar putea să mai crească” în condițiile în care declarațiile făcute de anumiți politicieni ar putea genera ,,o situație de risc”.

„Leul s-ar putea să mai crească, dacă lucrurile sunt atât de grav afirmate și sunt acuzații atât de grave, sigură că leul nu mai este stăpânit de rațiuni economice obiective, ci de o stare emoțională, care împinge economia către o situație de risc, de panică aproape la nivelul investitorilor și a celor care lucrează cu schimb valutar – import/export, investiții ș.a.m.d…Lumea se sperie, investitorii cred că România e o țară cu mare risc, cu care se poate întâmpla orice, pentru că așa ar vrea o persoană sau alta și atunci sigur că atunci iau măsuri de protecție care înseamnă și creșterea euro, adică mai bine zis scăderea leului”, subliniază profesorul Coșea.