În cadrul conferinței de presă comună, președintele SUA, Joe Biden, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au declarat că în cazul în care Rusia va invada Ucraina, SUA și aliații sunt pregătiți pentru a face front comun în privința sancțiunilor dure împotriva Rusiei. „Vom pune capăt acestei situații”- a spus Scholz în conferința de presă cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, dar în privința viitorului gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, a rămas tăcut, transmite Aksam.
Conform știrii din Politico preluată de sursa citată, în cadrul conferinței de presă comună cu Biden, Scholz a declarat: „Vom acționa împreună, nu vom face pași separați. Va fi foarte dificil pentru Rusia”.
Corespondentul pe probleme economice, Doug Palmer, a arătat că represaliile Rusiei față de sancțiunile impuse vor afecta mult mai mult Europa decât SUA. Conform unui sondaj, în anul 2020, valoarea schimburilor comerciale dintre companiile americane și Rusia a fost de 12,5 miliarde de dolari. Iar valoarea schimburilor comerciale dintre Europa și Rusia e de tocmai 3,6 trilioane de dolari!
Europa este îngrijorată
Pentru majoritatea resurselor energetice, Uniunea Europeană este legată de Rusia. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, amenință Europa cu gazele naturale față de posibilele sancțiuni.
De asemenea, oficialii americani declară că sunt siguri că în cazul în care Rusia va invada Ucraina, gazoductul Nord Stream 2, care transportă gaze naturale din Rusia, nu va putea fi pus în funcțiune. Comerțul cu resurse energetice dintre UE și Rusia este mult mai mare decât cel dintre SUA și Rusia. Această situație îngrijorează Europa în cazul unui posibil război.
Sancțiunile pot afecta companiile de renume
Analiștii declară că în urma sancțiunilor companiile tehnologice vor avea de suferit. Pentru că una dintre sancțiunile la care s-a gândit administrația americană s-ar putea referi la controlul exporturilor. Se preconizează obstrucționarea vânzării către Rusia a produselor tehnologice, fabricate de numeroase companii străine.
Unii membri ai Consiliului de Afaceri SUA-Rusia indică faptul ca numeroase companii americane pot fi afectate de noile sancțiuni, inclusiv companiile financiare. Printre acestea se regăsesc și renumitele companii Abbott, Boeing, Cargill, Pfizer, Google, ExxonMobil, Procter & Gamble.
Cât de eficiente au fost sancțiunile impuse Rusiei în 2014?
Conform unui sondaj, se estimează că din 2014 și până în prezent, aceste sancțiuni au costat firmele rusești în jur de 100 de miliarde de dolari. Dar este clar că nu au fost atât de dure încât să-l convingă pe Putin să renunțe la acțiunile din Ucraina.
Oficialii americani încearcă să transmită semnalul că noua tranșă de sancțiuni va fi mai violentă și va produce pagube mult mai mari economiei ruse, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Însă adevărata întrebare este dacă Putin crede sau nu că sancțiunile SUA și UE vor lovi atât de tare Rusia.
Efectul asupra piețelor al unui posibil război
Conform Organizației Mondiale a Comerțului, în anul 2020, Rusia a reprezentat doar 1,9% din importurile și exporturile mondiale. Rusia se situează între Suedia și Taiwan. Însă un posibil război va fi important la nivel global. Apropierea dintre China și Rusia, precum și încrederea redusă a ambelor țări în Occident, ar putea afecta în diverse moduri relațiile internaționale.
Controlul exporturilor și sancțiunile financiare pe care le vor impune Statele Unite, ar putea pune în dificultate și relațiile țărilor care vor continua să întrețină relații comerciale cu Rusia și cu China. Şi, de asemenea, ar putea accelera tendința europeană de diversificare a resurselor energetice și ar putea forța companiile care colaborează în acest moment cu Rusia să adopte decizii dificile legate de planurile lor viitoare.
Dacă Rusia va opri livrările de gaze naturale și Uniunea Europeană va fi obligată să caute, dintr-odată, ofertă alternativă, acest lucru ar putea afecta grav piețele energetice. Oficialii americani au anunțat că în cazul în care se va întâmpla așa ceva, au pregătit un plan pentru o astfel de stare de urgență.