Să rezervi un teren, în orele de vârf, la unul din cluburile de tenis este o adevărată aventură. Terenurile Capitalei, aproape toate pe zgură, sunt pline cu oameni de afaceri şi sportivi de grupa mică.
«Doar după ora 23 avem ceva liber». Acesta este răspunsul pe care îl vei primi, de cele mai multe ori, dacă încerci să rezervi un teren de tenis după ora 19. Şansele de a obţine totuşi o oră pe un teren cresc dacă faci rezervarea cu două sau chiar trei zile înainte. Nu însă şi dacă încerci la unul din cluburile unde proprietarii adoptă o atitudine exclusivistă, aşa cum sunt câteva în Complexul Sportiv Tei. „Nu facem rezervări. Nici nu avem cum, noi avem clienţii noştri fideli, care joacă de ani de zile“, spune administratorul clubului Pro Tenis. Clienţii fideli, de cele mai multe ori oameni de afaceri sau angajaţi cu funcţii importante în companii multinaţionale, nu sunt însă singura „concurenţă“. Trebuie luaţi în calcul şi jucătorii de grupa mică. „Până la ora 11 nu putem face rezervări, pentru că avem grupele de copii începând cu ora 8“, anunţă patronul clubului Enache International Tennis School din nordul Capitalei. Terenuri există în majoritatea sectoarelor Bucureştiului, însă cele mai multe şi cel mai bine cotate se găsesc în sectorul 1, în zona de nord a oraşului. Aici şi-au amplasat academiile şi câţiva foşti tenismeni de performanţă, ca Dinu Pescariu.
Abonamentul, cea mai bună soluţie
Dacă în mod normal opt ieşiri pe lună ar costa minimum 400 de lei, în cazul în care optaţi pentru un abonament, preţul scade şi până la 300 de lei. Atenţie, însă, există reguli şi pentru abonamente. „Dacă vreţi un abonament pentru perioada de iarnă, în balon, trebuie să îl faceţi până cel târziu la mijlocul lui octombrie. Pentru perioada de primăvară, abonamentele se fac în ianuarie“, spune administratorul unui club din cartierul Titan, care ne oferă şi o soluţie mai ieftină. „Abonamentul la noi nu este nominal. Avem destule grupuri de câte patru-cinci persoane care îşi fac abonament în comun“, spune acesta. Zilele de weekend sunt ocupate cel mai repede, iar zilele de luni şi miercuri sunt, în general, mai libere. Dacă partea financiară nu este o problemă, există şi alte motive pentru care un abonament este de preferat. Primul, şi cel mai important, este siguranţa că în zilele în care s-a făcut programarea poţi juca cel puţin două ore de tenis. De altfel, în perioada de iarnă, când spaţiile disponibile sunt limitate de numărul baloanelor sau al sălilor disponibile, abonamentul pare a fi singura soluţie.
Un sport scump
Pe lângă cheltuielile aferente închirierii terenului de tenis (50 de lei/oră în medie), trebuie luate în considerare şi costurile echipamentului. Aceasta, mai ales dacă vrei să foloseşti materiale de calitate. Cluburile închiriază rachete şi mingi, însă destul de uzate. O rachetă nouă poate fi găsită la preţuri de la 200 de lei (Babolat, Prince sau un Wilson mai slab) până la 800-900 de lei, o rachetă de calitate medie Fischer sau Wilson. Rachetele din materiale speciale sau care sunt replici perfecte ale celor folosite de marii jucători pot costa însă până la 1500 de euro. Un set de trei mingi ajunge la aproximativ 40 de lei. De menţionat că mingi mai ieftine pot fi găsite la arenele BNR, unde se vând „la bucată“ mingile folosite la BCR Open România. O astfel de minge cu „încărcătură“ de competiţie internaţională costă circa 5 lei bucata, deşi nu a fost folosită decât un singur game.
210 cluburi sportive specializate în sportul alb sunt înscrise pe portalul Federaţiei Române de Tenis. Toate pot fi închiriate cu ora, fără cursuri
Tenis de top 300
„Ne merge mai bine acum, pe criză, decât ne mergea înainte. De când am început afacerea, în 2001, nu a fost an să nu avem profit. Investim cam 100 de milioane de lei vechi anual, dar merită“, spune administratorul Tenis Club As din Piteşti. Afacerea, care implică nu doar închirierea de terenuri pentru amatori, ci şi pregătirea profesioniştilor şi organizarea unor turnee cu premii de până la 10.000 euro, se desfăşoară sub umbrela lui Gheorghe Badea, om de afaceri cu o avere estimată anul trecut de Capital la 39 milioane de euro.