Unul dintre momentele cele mai importante și mai așteptate de români în aceste zile este masa de Paște. Acesta este momentul în care familia sau prietenii se adună la un loc și gustă din preparatele tradiționale pregătite pentru această zi. Medicul Tudor Ciuhodaru a venit, însă, cu o serie de recomandări.
Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei de sărbătorile pascale. Acest sfat a fost transmis de medicul Tudor Ciuhodaru. El a recomandat românilor să nu mănânce imediat după slujba de Înviere.
„Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbătorile pascale. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceţi în familie şi nu prin spitale: nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului”, a scris medicul, într-o postare pe Facebook.
El adaugă că alimentele trebuie introduse treptat, putându-se începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, care va facilita digestia.
Alimenția reluată cu prudență pentru cei ce au postit
„Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ‘,concentrat’. Consideraţi ,’concentrat’ tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă”, arată medicul.
El este de părere că la masa de Paște trebuie să se asigure o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzaţia de suprasaturaţie, cât şi sindroamele dispeptice.
Pacienții cu diferite afecțiuni trebuie să fie foarte atenți
„Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital”, îndeamnă medicul.
În ceea ce îi privește pe cei cu alergii alimentare, aceștia vor trebui să aibă grijă la tipurile produselor consumate, să aibă la ei medicaţia de urgenţă şi să se prezinte la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.