Raluca Răduțoiu, medic ATI în Franța, a rupt tăcerea și a explicat de ce doctorițele arestate de la Spitalul Sfântul Pantelimon au avut doar o opțiune, reducerea dozei de noradrenalină, în contextul în care pacienții erau deja în șoc refractar și nu mai aveau șanse de supraviețuire.
Un medic ATI din Franța a explicat decizia doctorițelor de la Spitalul Pantelimon
Raluca Răduțoiu, medic ATI în Franța, a explicat că decizia doctorițelor de la Spitalul Sfântul Pantelimon de a reduce doza de noradrenalină era inevitabilă. Potrivit acesteia, pacienții erau în stare de șoc refractar și nu aveau alte opțiuni pentru salvare.
Raluca Răduțoiu, medic ATI în Franța, a declarat că nu le cunoaște personal cele două doctorițe implicate în scandal, dar a subliniat că acțiunile lor au fost menite să ajute colegii.
Ea a explicat că specialitatea ATI este extrem de dificilă și adesea neînțeleasă, și a avertizat că situația ar putea crea o jurisprudență periculoasă în România.
Răduțoiu a subliniat că doctorițele nu au făcut decât să își exercite profesional dreptul în cadrul specialității lor.
„Nu le cunosc pe cele două doctorițe implicate în scandal. Inițiativele noastre au fost luate pentru a ne ajuta colegii.
Facem o specialitate foarte grea și greu de înțeleș, iar acum suntem în fața unui caz care poate să creeze jurisprudență în România, ceea ce poate fi extrem de grav, deoarece colegele noastre nu au făcut altceva decât să își exercite dreptul de a practica această specialitate”, a declarat Raluca Răduțoiu.
Posibilitatea ca pacienții să fi fost omorâți intenționat
Întrebată despre posibilitatea ca pacienții să fi fost omorâți intenționat, medicul a afirmat că nu se poate vorbi de așa ceva. Ea a subliniat că, din perspectiva unui specialist, opinia sa este clară: pacienții în cauză primiseră doze mari de noradrenalină timp de mai multe zile, fără a răspunde pozitiv.
„Nu. Este clar, este cert. Ceea ce exprim e opinia mea de medic specialist. Judec un pacient care de mai multe zile primea doze mamut de noradrenalină la care nu răspundea în mod pozitiv.
Tensiunea pacientului era incompatibilă cu viața. Este vorba despre definiția în sine a șocului refractar”, a precizat medicul ATI.
Medicul a explicat că, atunci când un medicament nu produce efectele dorite, modul în care se oprește administrarea nu mai are importanță.
Ea a făcut o comparație, spunând că, dacă cineva ia un antibiotic fără să observe vreo îmbunătățire, medicul recomandă de obicei schimbarea tratamentului.
În cazul pacientului respectiv, noradrenalina nu mai avea niciun efect și nu exista nicio alternativă eficientă în spatele acestei tratamente.
„Cât timp un medicament nu acționează, mai contează modul de oprire? Să zicem că ați răcit, ați luat un antibiotic și nu își face efectul. Ce faceți? Continuați?
Doctorul o să spună să îl oprim și să luăm altul. Pacientul nostru nu mai răspundea la noradrenalină. Din păcate, în spatele acestei noradrenalinei nu mai există nimic”, a mai adăugat medicul.
Ghidul pentru medicii ATI
Ea a menționat că, conform ghidului pentru medicii ATI, atunci când pacientul nu mai răspunde la noradrenalină, se poate utiliza vasopresină ca alternativă.
„Nivelul de evidență științifică este foarte scăzut. Erau (n.r. cele două doctorițe) într-un impas terapeutic, într-un șah mat terapeutic”, a explicat Raluca Răduțoiu.
„Un astfel de pacient are în jurul său 5-6 seringe electrice. Terapie este complexă și vizează suportul tuturor organelor. Fiecare organ are nevoie de medicamentul lui.
Deja, faptul că discutăm de noradrenalină în ml/h este o greșeală, pentru că acest medicament se administrează în micrograme/kg corp/minut. 20 ml/h mie nu îmi spune absolut nimic. (…) Vorbim despre șocul refractar, o patologie de care ne e tuturor frică, cu o mortalitate care se apropie de 100%”, a mai adăugat medicul.
Medicii francezi au contestat afirmația Consiliului Superior al Medicinei Legale, care susținea că scăderea dozei de noradrenalină ar fi fost cauza deceselor în 99% din cazuri.
Ei au explicat că acest procent nu are o bază științifică solidă și că evaluările și scorurile de gravitate sunt utilizate pentru a estima mortalitatea pacienților în secția ATI.
Potrivit acestora, nu este plauzibil să se afirme că scăderea dozei de noradrenalină ar conduce la o supraviețuire de 99%, deoarece o astfel de patologie fatală necesită tratamente adecvate și nu poate fi tratată simplist în acest mod.
„Nu știu de unde este acest procent, nu există o formulă. Noi ne bazăm pe formule, la admisia unui pacient la ATI se calculează scorurile de gravitate, noi atunci avem o idee care ar putea fi mortalitatea acelui pacient.
Probabil că dânșii au niște scoruri, dar cum îmi poți spune că dacă dau noradrenalină în șocul refractar, pacientul supraviețuiește în proporție de 99%? Este un nonsens. O patologie mortală care poate fi tratată, asta spun medicii legiști”, a mai declarat medicul ATI din Franța.