Varianta Omicron poate deveni periculoasă atunci când nu este descoperită și tratată la timp. În acest sens, profesorul universitar doctor Ioan Gherghina, vicepreședinte fondator al Societății Române de Pediatrie, a vorbit despre simptomele variantei Omicron la copii, dar și despre modul în care părinții trebuie să le recunoască.

Mai exact, medicul le recomandă părinților să fie atenți la orice simptom minor de debut. Acesta ar putea confirma boala în stadiile incipiente, iar prin acest lucru se poate preveni evoluția unei forme grave.

Ioan Gherghina susține că deși în unele cazuri varianta Omicron se manifestă ca o viroză obișnuită, părinții nu trebuie să se lase păcăliți. Potrivit acestuia, febra nu este obligatorie în stadiile incipiente ale bolii.

Totodată, medicul adaugă că un alt simptom este durerea în gât și la înghițire, dar și strănutul sau tusea. Astfel, în cazul în acre un copil prezintă astfel de simptome, se recomandă o testare rapidă.

Cum recunosct părinții varianta Omicron

„Este foarte important să dăm atenție unor simptome care par minore, ca la o viroză obișnuită. Febră, poate să fie o febră înaltă, dar și o febră moderată, nu este obligatorie însă la început. Semne de viroză, rinoree, la început apoasă, apoi poate să fie mai consistentă, strănut, tuse, dureri în gât la înghițit. Pentru că suntem în epidemie asemenea manifestări trebuie să atragă imediat testarea, chiar testarea rapidă”, a spus medicul.

În ceea ce privește momentul în care părintele trebuie să ducă la spital, medicul precizează că în cazul în care febra este de peste 39 de grade, este nevoie obligatoriu de un consult de specialitate.

Medicul Ioan Gherghina susține că cel mai mare pericol la varianta Omicron îl reprezintă simptomele, în contextul în care boala se manifestă insidios, iar unele persoane nu dau o importanță prea mare, intervenind mult prea târziu cu tratamentul necesar.

„Dacă copilul are peste 39 de grade, nu mai trebuie să stea acasă. Trebuie dus la spital. Este obligatoriu consultul de specialitate.

Este periculoasă (n.r. varianta Omicron) pentru că începe insidios, cu semne minore, cărora nu le dai importanță. Intervenim prea târziu cu tratamenul.”, a explicat profesorul Ioan Gherghina la Antena 3.