În timpul stării de urgență declanșată de epidemia de coronavirus, personalul medical detașat la alte alte spitale primește o diurnă de 20 de lei pe zi, în timp ce un magistrat detașat la CSM, ministerul Justiției sau la Inspecția Judiciară și care lucrează „de acasă” primește și 400 de lei pe zi, scrie Europa Liberă.
O ciorbă și patru mici. Fără muștar
Potrivit documentului citat, personalul medical nu poate refuza detașarea/delegarea dispusă, iar dacă acesta se face în alte localitați decât cele de domiciliu, unitățile sanitare unde este detașat/delegat au obligația de a-i asigura cazarea și hrana.
În anexa HG 714 din 2018 privind drepturile personalului pe perioada delegării și detașării în altă localitate se arată că „Persoana delegată într-o localitate situată la o distanţă cuprinsă între 5 şi 50 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizaţie de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea”.
Dacă o persoană este delegată la o distanță mai mare de 50 de kilometri de casă, ea primește 20 de lei diurnă pe zi și o alocație de cazare de 230 de lei pe zi.
Procurorii, mai egali ca toți
Deși HG pare clară și nediscriminatorie, în același timp există în vigoare o altă normă, o ordonanță de urgență din 2006, care prevede că ”judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și magistrații-asistenți, care sunt detașați sau delegați în altă localitate decat cea de domiciliu, beneficiază, pe toata durata delegării sau detașării, de a) diurnă in cuantum de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară”. Asta înseamnă aproximativ 400 de lei pe zi pentru fiecare magistrat detașat sau delegat. În plus, pe lângă acestă sumă, ei primesc de la ministerul Justiției echivalentul a 600 de euro pentru chiria lunară, dacă nu au o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea.
O fi bine?
Problema acestor diurne uriașe a fost ridicată de judecătoarea Alina Mihaela Niță fosta președintă a Tribunalului Neamț. Ea s-a întrebat pe o rețea de socializare „De ce un magistrat delegat/detașat primește o diurnă de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară, adică în jur de 400 lei/zi, în timp ce un cadru medical detașat zilele acestea în spitale în care sunt tratați bolnavi cu covid și care se expune unui risc atât de mare pentru sănătatea și viața sa, primește doar 20 lei/zi?”.
Parale grele
Europa Liberă a mai dezvăluit că există și mai mulți membri CSM ce încasează diurne care depășesc 10.000 de lei pe motiv că locuiesc la câțiva kilometri de birou, în altă localitate decât birourile Consiliului. Astfel, Lia Savonea, a primit în 2018 10.300 de lei pe lună, doar pentru a se deplasa din satul Roșu, comuna Chiajna, la București. Distanța Roșu – București este de 10 kilometri.
Bonusul președintelui
„Am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID. Și vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID ar fi un bonus onorabil”, a declarat, astăzi, președintele Klaus Iohannis.
Cei 500 de euro, echivalentul a 2400 de lei pe lună, bani în plus propuși de președintele Klaus Iohannis pentru medicii care îngrijesc pacienții cu COVID-19 reprezintă diurna pe 6 zile a unor magistrați detașați la CSM sau Inspecția Judiciară, scrie Europa Liberă.