Despre noul coronavirus informațiile inițiale publicate de autoritățile din toată lumea arătau faptul că vine cu o rata a mortalității extrem de mică, mai mică și decât în cazul gripei obișnuite.
Realitatea dură a contrazis însă aceste afirmații, mai ales în țări precum Italia și Spania, unde procentul celor decedați, raportat la numărul de îmbolnăviri, este uriaș, de 10% sau 7%.
Statistici oficiale contestate
Unii specialiști au început să conteste însă statisticile oficiale, arătând că numărul deceselor cauzate de COVID-19 nu ar fi atât de mare.
Astfel, Carl Heneghan, epidemiolog şi director al Centrului de Medicină Probată de la Universitatea din Oxford, a înaintat în mod public supoziția că unul dintre factorii care au dus la creşterea numărului de morţi din cauza COVID-19 din Italia nu are nicio legătură cu virusul în sine, ci cu bacteriile.
Heneghan face aceste afirmații în contextul în care Italia este ţara cu cel mai mare număr de morţi provocate de infecţii nosocomiale din Uniunea Europeană. Iar o infecţie virală poate deschide calea unor afecţiuni secundare sau a unor complicaţii precum pneumonia bacterială, având în vedere că antibioticele nu reuşesc să învingă virusul.
Lipsa testărilor sistematice
Dacă bacteria este rezistentă şi nu poate fi ucisă cu tratament medical, atunci nu mai vorbim de moarte din cauza primului virus. Trebuie precizat că o treime dintre victimele infecţiilor nosocomiale din Europa vin din Italia.
”Lipsa unei testări masive, sistematice, în cele mai multe dintre țări, este principala sursă a discrepanțelor legate de ratele mortalității la nivel internațional”, spune Carl Heneghan, conform bbc.com.
Carl Heneghan se declară intrigat de diferențele semnificative în ceea ce privește rata mortalității raportată de diferitele țări afectate de pandemia de coronavirus. În condițiile în care virusul nu pare a fi suferit mutații, procentul persoanelor decedate, dintre cele îmbolnăvite, variază chiar în cazul raportărilor oficiale venite pentru diferite regiuni din aceeași țară.
În consescință, epidemiologul trage concluzia că cea mai importantă cauză a diferențelor majore între raportări este modul în care sunt numărate decesele. Mai precis, el ridică bănuiala că decese cauzate de alte boli/afecțiuni sunt atribuite de unele țării lui COVID-19.