Un supercunoscut medic aruncă bomba despre COVID. El a spus totul despree situația pacienților aflați la ATI, susținând categoric: Am ajuns acolo, credeați că n-am ajuns?
Medicul primar de la Spitalul Județean Ploiești, Violeta Tănase, șefa UPU, a făcut o serie de dezvăluiri șocante la Digi24. Potrivit acestia, de câteva săptămâni medicii aleg între pacienți și decid pe cine salvează, pentru că nu mai sunt locuri la terapie intensivă. Celor cu mai multe șanse de supraviețuire li se dă o șansă în plus. Ei obțin locul la Terapie Intensivă, atunci când se eliberează. În rest, bolnavii care ar avea nevoie de terapie intensivă așteaptă și câte 72 de ore în Unitatea de Primiri Urgențe, pentru că nu au loc.
„De două-trei săptămâni suntem în această situație critică„, a recunoscut medicul.
Ea a susținut că Centrul Național de Coordonare nu a a mai ajutat și practic toți pacienții gravi – și nu sunt puțini – au rămas în Unitatea de Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormal.
„Sunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna”, a arătat medicul Violeta Tănase.
Ea a tras un semnal mare de alarmă cu privire lipsa cadrelor medicale.
„Cei care mai suntem încă sănătoși trebuie să ne ocupăm de pacienți, care sunt la fel de mulți cum au tot fost în ultimele două luni, cred. În Terapie Intensivă avem patru medici rezidenți detașați, care practic ei acoperă linia de gardă de pe Terapie Intensivă COVID. Sunt șase medici specialiști și primari de terapie intensivă care asigură linia de gardă non-COVID și unul dintre ei în fiecare zi acoperă perioada de dimineață, până începe linia de gardă pe terapie intensivă COVID, iar de la orele prânzului până a doua zi de dimineață, linia de gardă este acoperită de medicii rezidenți. Rezidenții, de asemenea, trebuie să fie tot timpul coordonați de un specialist, de un medic primar. Ei sunt, totuși, în perioada de pregătire”, a explicat dr. Violeta Tănase.
„Sunt cam trei săptămâni de când nu au mai avut soluții pentru noi, pentru că Bucureștiul a fost plin și județele din jurul nostru de asemenea pline”, a adăugat medicul. Adică am ajuns acolo unde nu voiam să ajungem, nu? a mai fost întrebată Violeta Tănase. Răspunsul este dezarmant: „Da! Ați crezut că n-am ajuns? Nu, am ajuns!”, a spus medicul.