Unul dintre cele mai ”consumate” medicamente din România poate avea efecte devastatoare asupra organismului, dacă este administrat într-un mod necorespunzător. Putem ajunge la transplant. Despre ce este vorba?
Un medicament banal, periculos pentru organism! Este extrem de popular în România
Paracetamolul este cel mai periculos medicament fără prescripție medicală, spun experții medicali. Într-un interviu recent, profesorul John Brems a declarat că acest medicament, cunoscut și sub numele de Tylenol, a fost asociat cu insuficiența hepatică, însă doar dacă este luat incorect.
Majoritatea iau acest medicament pentru diverse afecțiuni minore, printre care se numără durerile de cap, de dinți sau pentru a reduce temperatura. Cu toate acestea, trebuie să acordăm o atenție sporită paracetamolului deoarece poate provoca daune grave, în cazul în care nu este luat într-un mod corespunzător.
Paracetamolul se găsește în mai multe forme, însă una dintre ele este cea mai periculoasă. Este vorba despre acetaminofenul, numit de către un expert medical american drept ”cel mai periculos medicament fără prescripție medicală”.
Analgezicul a provocat insuficiența hepatică
Profesorul John Brems de la Universitatea Loyola din Chicago a oferit un interviu pentru ABC News, în cadrul căruia a declarat că au existat cazuri în care analgezicul a fost legat de insuficiența hepatică.
De asemenea, el a mai spus că există trei factori importanți pe care trebuie să îi avem în vedere atunci când luăm paracetamol. În primul rând, nu se aplică tuturor formelor de paracetamol, ci doar acetaminofenului, o bună parte dintre pacienții care au suferit de insuficiența hepatică au consumat alcool la momentul în care au luat medicamentul și efectele adverse au apărut după ce pacienții au făcut exces de paracetamol pe o perioadă lungă de timp.
Dar cazurile sunt îngrijorătoare pentru cei care iau această formă specifică de analgezic, în timp ce unii dintre ei au avut nevoie de un transplant de ficat.
Profesorul din Chicago a mai spus că realizează transplanturi de ficat de aproximativ trei-patru ori pe an, în timp ce doi-trei pacienți cu insuficiență hepatică de sting din viață înainte de transplant.
Transplantul are loc din cauza hepatitei toxice
Pentru ca un pacient să ajungă la transplant de ficat, trebuie să sufere de o afecțiune numită hepatită toxică și care se caracterizează prin inflamarea ficatului din cauza medicamentelor, a substanțelor chimice sau a alcoolului.
Medicul britanic de familie Sarah Jarvis a vorbit despre aceste cazuri li a spus că paracetamolul este unul dintre cele mai administrate medicamente din țara sa.
„Pentru majoritatea oamenilor care respectă aportul recomandat, nu reprezintă o problemă. Dar dacă luați mai mult decât doza recomandată – în special pe o perioadă lungă de timp – v-ați putea pune în pericol”, a declarat Sarah Jarvis, scrie Mirror.
Așadar, este extrem de important ca paracetamolul să fie administrat în doza recomandată de medicul de familie sau cea menționată pe prospectul medical.