Comisia Europeană a autorizat vineri „punerea pe piaţă condiţionată” a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene, utilizat în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Nu vom omite niciun efort pentru a obţine tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, citată într-un comunicat, în condiţiile în care autorizaţia a fost acordată la mai puţin de o lună după depunerea solicitării.
Unda verde din partea Comisiei Europene intervine la o săptămână după recomandarea făcută de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), faţă de 67 de zile cât durează în mod normal, şi aprobarea statelor membre. Remdesivir devine astfel „primul medicament autorizat la nivelul UE în tratamentul împotriva COVID-19”, precizează executivul european.
Remdesivir, oarecum eficient în tratarea pacienților cu COVID-19
Punerea pe piaţă condiţionată (CMA) este unul dintre mecanismele de reglementare ale UE care facilitează accesul la medicamentele „care răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute”, în special în „situaţii de urgenţă ca răspuns la ameninţări la adresa sănătăţii publice, precum actuala pandemie”.
Potrivit EMA, acest tip de aprobare îi permite „să recomande un medicament pentru autorizarea punerii pe piaţă cu date mai puţin complete decât era prevăzut”, dacă beneficiile depăşesc riscurile.
Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, Remdesivir este prima terapie care a arătat o anumită eficienţă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 într-un studiu clinic cu o amploare semnificativă, deşi efectul său a fost considerat modest.
EMA a anunţat că unul dintre departamentele sale, denumit Comitetul pentru medicamente umane (CHMP), a recomandat folosirea medicamentului Remdesivir pentru adulţi şi adolescenţi cu vârste de peste 12 ani afectaţi de pneumonie şi care necesită supliment de oxigen, adică pacienţi „aflaţi în stare gravă”.
România ar putea produce medicamentul Remdesivir
Directorul Antibiotice Iași, Ioan Nani, declara săptămâna trecută că România ar putea produce acest medicament. El spunea că a discutat cu vicepreședintele Gilead, de origine română, pentru a se implica în producerea medicamentului Remdesivir, pe care americanii îl consideră acum cel mai bun împotriva COVID-19.
„Trebuie să existe o politică europeană, internațională, în domeniul producției de medicamente care să reglementeze un anumit mod de lucru, care să permită realizarea de contracte de co-manufacturing cu firme ce pot produce la nivel regional.
Și dau exemplu Remdesivir, medicament testat împotriva coronavirsului, pe care americanii îl consideră acum cel mai bun împotriva COVID-19. El se află în studiu clinic în 5 centre din România. Producția de medicamente ar trebui să urmeze o politică la nivel internaţional pentru a fi împărțit acest efort. Noi am luat recent legătura cu compania Gilead pentru o posibilă colaborare în ceea ce privește medicamentul Redemsivir, produs de gigantul american și testat ca tratament pentru coronavirus”, declara directorul Antibiotice Iași.