Potrivit Reuters, un studiu clinic scoate la iveală faptul că medicamentul Farxiga produs de AstraZeneca pentru diabetici a îmbunătăţit şansele de supravieţuire ale pacienţilor care suferă de boală renală cronică, relatează news.ro.
Mai exact, potrivit sursei citate, se pare că Farxiga a reușit să reducă cu 31% riscul de deces din orice motiv al persoanelor care suferă de boală renală cronică, comparativ cu un grup de oameni care au primit placebo în studiul clinic, a arătat compania farmaceutică britanică.
Farxiga se află între cele mai bine vândute cinci medicamente ale AstaZeneca, iar în 2019 a generat venituri de 1,54 miliarde de dolari. Medicamentul reduce şi riscul deteriorării funcţiei rinichilor, cu 39%, potrivit studiului clinic.
Tratamentul este limitat
Legat de boala renală cronică, aceasta este o afecţiune gravă, progresivă, care afectează aproape 700 de milioane de oameni la nivel mondial, iar opţiunile de tratament sunt limitate. Boala se poate agrava în insuficienţă renală, care necesită dializă.
Insuficiența renală este un pericol, deoarece apa, produsii catabolismului si substantele toxice nu mai sunt eliminate de catre rinichi, ci sunt retinute in organism. În ceea ce privește deteriorarea functiei renale, aceasta are loc treptat, de obicei de la cateva luni pana la cativa ani, iar pe lângă această deteriorare, pacientul se poate confrunta treptat și cu alte probleme de sănătate.
În acest context, în următoarele luni, compania intenţionează să solicite acordul autorităţilor de reglementare pentru extinderea utilizării medicamentului pentru boala renală cronică, a declarat Mene Pangalos, şeful diviziei de cercetare şi dezvoltare a medicamentelor biofarmaceutice a AstraZeneca.
Totodată, un lucru imporant de știut despre Farxiga este că, la fel ca şi alte medicamente din clasa inhibitorilor SGLT2, îi ajută pe diabetici prin determinarea rinichilor să elimine glucoza excesivă din sânge, prin intermediul urinei.
S-a dovedit că medicamentul are şi alte efecte benefice, asupra inimii şi a rinichilor, care nu au legătură cu controlul glocozei.