Ministrul sloven al sănătăţii Tomaz Gantar, ce reprezintă una dintre cele patru formaţiuni ale coaliţiei, Partidul Democrat al Pensionarilor din Slovenia (DESUS), a demisionat acuzându-l pe premierul populist Janez Jansa că foloseşte lupta împotriva epidemiei de COVID-19 pentru a slăbi vocile critice la adresa puterii, conform agerpres.ro

„Nu dorim o ‘orbanizare’ a statului sau introducerea unui sistem autocrat”, a declarat joi liderul partidului DESUS, Karl Erjavec.

Viktor Orban, aliatul ungar al premierului sloven, este acuzat constant de organizaţiile internaţionale şi de partenerii săi europeni că subminează democraţia.

Janez Jansa a declarat că va prelua temporar postul de ministru lăsat vacant.

El a suspendat la începutul lui decembrie finanţarea agenţiei de presă STA, acuzată de parţialitate în acoperirea modului de gestionare a pandemiei de către executivul de la Ljubljana.

După retragerea partidului DESUS, care cerea restricţii mai aspre pentru stăvilirea noului coronavirus, coaliţia lui Janez Jansa nu mai dispune decât de o majoritate fragilă în parlament: 47 de deputaţi din totalul celor 90.

Slovenia, care numără circa 2 milioane de locuitori, înregistrase până vineri 2.270 de decese cauzate de COVID-19.

Cea mai importantă realizare în lupta cu pandemia

Dezvoltarea accelerată a unui vaccin împotriva COVID-19, în plină pandemie care a provocat îmbolnăvirea a peste 74 de milioane de persoane din întreaga lumea a fost considerată cea mai importantă realizare ştiinţifică a anului, aceasta fiind onorată cu titlul „Science ‘s Breakthrough of the Year 2020” din partea revistei Science.

„Pentru mulţi, 2020 a fost un an de viaţă în suspans, pe măsură ce coronavirusul se răspândea pe întreaga planetă forţând populaţia să se izoleze şi, de multe ori, să se despartă de fiinţele dragi”, notează Asociaţia Americană pentru Dezvoltarea Ştiinţelor (AAAS).

„Pentru cercetătorii din biomedicină din prima linie a luptei împotriva COVID-19 cursa dezvoltării unui vaccin s-a desfăşurat în ritm alert. Acum, în mai puţin de un an de la apariţia virusului SARS-CoV-2, cercetătorii şi-au atins ţelul”, adaugă textul AAAS, potrivit Agerpres.