Declaratiile din ultimele zile ale sefilor armatei romane arata ca razboiul din Iugoslavia ne-a prins nepregatiti. Silita sa intre in razboi, Romania si-ar da seama ca nu ar putea sa faca fata, cu radarele existente in dotare, raidurilor aeriene ale inamicului. De asemenea, ar putea fi pusa in postura de a se confrunta cu arme noi. Iar toate aceste probleme se traduc in cheltuieli militare grefate pe buget. Razboiul din fosta Iugoslavie are culisele sale economice foarte dure si neiertatoare. Postul de televiziune EuroNews anunta, cu o saptamana in urma, cresteri substantiale la bursa din New York (de circa 3%) ale actiunilor firmei Lockheed Martin. Putini stiu insa ca firma Lockheed Martin este una dintre importantele producatoare de sisteme defensive din Statele Unite. Alaturi de alte firme, precum Marietta, Marconi-Anglia, firma Lockheed urmareste cu incordata atentie teatrul de operatiuni din Iugoslavia. Pentru ca, oricat de crud ar fi adevarul, Serbia de astazi a fost transformata, in urma cu doua saptamani, in poligon de incercare pentru armele cele mai sofisticate.
Ultimul racnet in materie este „bomba electromagnetica”. Ea este folosita in premiera in Iugoslavia, pe viu, prilejuind testarea foarte valoroasa – cea pe campul de lupta – a produselor unor concerne, in special americane. Fostul razboi, cel din Golf, n-a „avut parte” de un asemenea experiment. Bomba electromagnetica are la baza efectul distructiv pe care un impuls electromagnetic de mare putere (o unda cu o frecventa superioara valorii de 100 MHz) il exercita asupra telecomunicatiilor, radarelor si instalatiilor electromagnetice de orice fel. Poate paraliza orice sistem de telecomunicatii, scurticircuita antene, „praji” toate echipamentele integrate, semiconductori etc. Singura contracarare este protectia la impuls electromagnetic supradimensionat.”
Cei care aplica aceasta arma in razboiul din vecinatatea noastra sunt avioanele NATO. Ele poarta in pantec un emitator care provoaca o descarcare electromagnetica pentru un timp foarte scurt, dar eficace” – ne-a declarat colonelul Tudor D., specialist in telecomunicatii militare. Unda de soc strica radarele si telecomunicatiile, iar producatorii unor asemenea echipamente carate de avioane in zona de conflict sunt, printre altii, in special, Lockheed (care a echipat, dupa toate probabilitatile, aviatia americana) si Marconi. Adica aceiasi producatori care livreaza pe piata si radarele prajite. Romania se poate apara impotriva bombei electromagnetice folosind in componenta echipamentelor militare bunul si batranul tub electronic de pe vremea bunicii. Militarii romani sustin ca tuburile electronice pot prelua un curent de mii de volti, facand fata situatiei.
Un complex rusesc
a doborat faimosul F-117
Romania nu ar putea livra, chiar daca ar vrea, tarilor din zona (si in special Iugoslaviei) decat armament de infanterie si munitie – preconizeaza un director de la o firma romaneasca aflata printre comerciantii de armament autorizati. Celelalte, precum mult glosatele rachete SAM, se pot lua direct de la fabrica: din Rusia.
O racheta SAM 7B costa aproximativ 3.000 USD. Dar un complex
S-300V – cel cu care sarbii au detectat si distrus faimosul avion invizibil F-117 – costa usturator mai mult: 200-300 milioane USD, dar face. Rusii nu le-au livrat pana acum decat grecilor, indienilor si Kazahstanului – dupa cum declara un specialist de la firma producatoare, fabrica ruseasca Antey. Complexul respectiv (pe care Irakul nu l-a avut in dotare in razboiul din Golf) asigura o destul de mare siguranta propriului spatiu aerian.
La fiecare livrare de S-300V, americanii fac rusilor un scandal ingrozitor. Nici Romania nu dispune de asa ceva. In confruntare cu „Patriot”-urile americane, complexul rusesc are cele mai mari sanse pentru castig de cauza. S-300V bate pana la 25-30.000 metri altitudine, depisteaza si anihileaza tinte cu o viteza de 3.000 metri/secunda. In 21-23 de secunde de la aparitia tintei (avionului), ea este distrusa.
Complexul este in stare sa depisteze si performantele avioane de tipul Stealth. Printre cei mai inflacarati doritori ai sistemului S-300V este si Israelul, care are deja promisiuni ferme de la rusi, desi inca nu l-a obtinut, dar este interesat sa-si apere spatiul aerian. O data cu livrarea catre greci, au sarit in sus turcii, care vor si ei. De asemenea, printre cei care au inaintat cereri in acest sens se afla si cipriotii.
Alte aspecte ale razboiului sunt cele de finantare a trupelor care lupta, ca si asigurarea de echipamente. Mercenarii straini din armata rebelilor albanezi sunt in numar de 1.000. Provin din Albania, Arabia Saudita, Yemen, Afganistan, Bosnia si Hertegovina (musulmani) si Croatia.
Instructorii straini primesc 30.000 DM
Un luptator obisnuit din tabara UCK (sau, in engleza, KLA – Kosovo Liberation Army) primeste, in medie, de la 1.000 la 6.000 DM lunar, dupa cum precizeaza o agentie americana, care preia stiri din Serbia.
Aceeasi sursa pretinde ca instructorii care ii pregatesc pe mercenari sunt britanici si germani. Sau provin dintre fostii ofiteri ai armatei, politiei si serviciilor secrete albaneze. Instructorii britanici sau germani primesc 30.000 DM sau chiar mai mult. KLA a instaurat un fond si o fundatie speciala, „Chemarea pamantului”, care au filiale mai peste tot in Europa si SUA. Contactele si adresele pentru varsarea contributiilor sunt publicate in „Vocea Kosovo-ului”, organ propagandistic al Miscarii Nationale Kosovo, care se tipareste la Aarau, in Elvetia. Complementar cu acest fond, functioneaza si Fondul Guvernului Republicii Kosovo, dar si fondul Maicuta Tereza care, sub o fata umanitara, ascunde ambitii nationale.
Estimarile celor trei fonduri cumulate face ca, pentru proiectele sale, diaspora albaneza din Kosovo si Metohija sa dispuna de o suma de 10 miliarde USD. O buna parte din acesti bani provine din comertul cu droguri, in care mafia albaneza se numara printre liderii europeni. Altii, din colecta organizata pe la casele si pungile celor 180.000 de albanezi care traiesc in Elvetia si ale celor 700.000 din Uniunea Europeana. Un tanar american bogat, in varsta de 32 de ani (de origine albaneza), a donat trei-patru milioane USD pentru cauza albanezilor din Kosovo. Banii au fost transferati la o banca din Albania, iar stirea a ajuns la urechile unui reporter de la Washington Post, care a si lansat-o pe piata.
Sarbii au incheiat un targ de 1,5 mld. USD cu Rusia
La randul lor, si sarbii au „pacatele” proprii. Incalcand embargoul, ei au incheiat un targ de 1,5 miliarde USD cu Rusia, in decembrie 1998. Livrarea armamentului s-a facut insa cu o luna si ceva inainte de inceperea atacurilor americane. Contra acestei sume, Rusia a livrat tancuri, rachete, elicoptere si un lot de MIG-29. Stirea a fost raspandita de oficiali ai Casei Albe si preluata, ulterior, de prestigiosul New York Times – dupa care a fost difuzata pe postul de televiziune ABC. Totusi, oficialii americani au recunoscut ca nu au, din pacate, nici o dovada palpabila a incalcarii embargoului, in afara stirii furnizate, probabil, de serviciile secrete.
Armamentul cumparat de la Moscova urma sa fie distribuit in zonele de granita cu Albania si Macedonia. In plus, Milosevici a anuntat, dupa primele zile de razboi, o crestere a taxelor care sa permita sustinerea financiara a razboiului.    

Complexul „Air Defense System” este fabricat in doua variante: S-300V si S-300PMU. Are in compunere trei oglinzi – radar, dintre care una cu o forma speciala (structura hexagonala). Prospectul de fabricatie furnizat de o firma comercializatoare arata ca sistemul „este destinat pentru apararea trupelor si acoperirea punctelor vitale,
a instalatiilor de pe campul de lupta, impotriva atacurilor aeriene”. Acesta este complexul care a doborat mult apreciatul avion invizibil
F-117.

Armata Federala din Serbia

Trupe: 120.000 de oameni, din armata iugoslava. 30.000 de oameni din politia sarba. Zeci de mii de rezervisti. Dislocate in Kosovo sunt 21.000 de persoane, dintre care 15.000 apartinand politiei Republicii Sarbe si 6.000 armatei belgradene. Trupele angrenate au sporit la 60.000, la 23 martie a.c.r
Fonduri: bugetul Republicii Sarbe, taxe, impozite.r
Arme: In special de provenienta ruseasca sau fabricate in Serbia. Armament de infanterie, complexuri antiaeriene fabricate la uzina Antey din Federatia Rusa, lansatoare de rachete, artilerie de camp, elicoptere, bombe incendiare, arme controlate pe computer.r
r
UCK (KLA)r
r
Trupe: 10.000 de soldati.r
Fonduri: Donatii ale emigrantilor albanezi, in special. Subscriptii ale mafiei albaneze, care controleaza comertul cu droguri. Acces la conturi bancare din USA, Italia, Elvetia, Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Franta si Republica Ceha. Sprijin provenit si din activitatea pietei negre care traverseaza granita albanezo-iugoslavo-macedoneana.r
Arme: AK-47, arme de asalt. Piese capturate de la sarbi, de pe campurile de lupta. Rachete antitanc de provenienta germana si chineza, lansatoare de grenade. Rachete antiaeriene.r
r
Mihail Galatanu