Imagini apocaliptice cu un meteorit „neobișnuit de mare” care ar fi lovit Pământul. Acesta a luminat cerul Norvegiei și apoi s-ar fi prăbuşit aproape de Oslo. Rapoartele au început să sosească în jurul orei 1 dimineaţa, videoclipuri postate pe reţelele de socializare arătând lumina strălucitare deasupra portului Holmestrand, la sud de Oslo.
Nu au fost raportate eventuale victime sau daune materiale imediate în urma evenimentului.
Reţeaua norvegiană Meteor analiza duminică înregistrările video şi alte date pentru a încerca să identifice originea şi destinaţia obiectului. Datele preliminare au sugerat că meteoritul ar putea să fi lovit Pământul într-o zonă împădurită numită Finnemarka, la doar 60 kilometri vest de capitala Oslo.
„A fost o nebunie”, a declarat pentru Reuters Morten Bilet, care a văzut şi a auzit meteoritul.
Meteoritul a cazut cu 15-20 kilometri pe secundă şi a luminat cerul nopţii timp de aproximativ cinci până la şase secunde, a spus Bilet. Cerul de vară era întunecat, zilele începând să fie mai scurte de la sfârşitul lunii iunie.
Ce daune a produs meteoritul
„Ceea ce am avut noaptea trecută a fost o bucată mare de rocă, care călătorea probabil între Marte şi Jupiter, unde este centura noastră de asteroizi”, a spus Bilet.
Nu au existat rapoarte de daune, aşa cum s-a întâmplat în 2013, când un meteorit a străbătut Rusia şi a explodat peste Chelyabinsk.
Un meteorit care a explodat deasupra regiunii ruse Celiabinsk la 15 februarie 2013 a provocat pagube materiale şi peste o mie de răniţi din cauza “ploii” de cioburi de sticlă de la geamurile sparte de deflagraţie. Analiza unui mineral denumit jadeit (varietate de jad compusă din silicat natural de sodiu şi aluminiu compact) din compoziţia fragmentelor de meteorit recuperate după explozia din atmosfera de deasupra regiunii Celiabinsk a indicat faptul că acest meteorit provenea dintr-un asteroid care s-a spart, probabil în urma coliziunii cu un alt asteroid, mai mare. Cea mai mare parte din asteroidul cu diametrul de 20 de metri s-a pierdut în urma trecerii prin atmosfera terestră.
Potrivit specialiştilor, aproape 100 de tone de meteoriţi cad zilnic pe Terra, fiind însă deja în cea mai mare parte sub formă de praf când ajung la sol. În plus, în 85% din cazuri, aceste resturi sfârşesc cursa în oceanele care acoperă cea mai mare parte a suprafeţei terestre. Aşadar, se întâmplă foarte rar ca un meteorit să cadă într-o zonă locuită şi încă şi mai rar să rănească sau să omoare oameni.
Sursa foto: Dreamstime