Comisia Europeană a anunţat marţi că a acordat o finanţare de un miliard de euro pentru un număr de 19 proiecte destinate creşterii producţiei de energii verzi, transmite AFP.
Programul 'NER 300' va fi finanţat graţie sumelor rezultate de pe urma vânzării drepturilor de poluare în UE, ceea ce face ca 'poluatorii să devină motorul dezvoltării noilor iniţiative în favoarea reducerii emisiilor de CO2', precizează executivul comunitar într-un comunicat de presă.
În total, au fost reţinute la finanţare 19 proiecte, din 12 state membre: Croaţia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Irlanda, Italia, Letonia, Portugalia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Aceste proiecte vor creşte producţia de energie din surse regenerabile în UE cu aproape 8 terawaţi oră (TWh), ceea ce corespunde cu consumul anual de electricitate al Ciprului şi Maltei. De asemenea, aceste proiecte vor capta 1,8 milioane CO2 pe an, echivalentul scoaterii de pe drumuri a unui milion de autoturisme.
'Aceste proiecte vor ajuta la protejarea mediului şi vor face Europa mai puţin dependentă de energie', a declarat comisarul european însărcinat cu schimbările climatice, Connie Hedegaard. 'Suma de un miliard de euro pe care am acordat-o astăzi va permite strângerea unor investiţii suplimentare de 900 milioane de euro. În concluzie, aproape două miliarde de euro vor fi investite în tehnologii prietenoase cu mediul în Europa' a adăugat Hedegaard.
Comisia Europeană vrea ca cele 28 de state membre să se angajeze ca, până în 2030, să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% în raport cu nivelele din 1990.