Întrebat despre reducerea bugetului Ministerului Transporturilor cu un milliard de lei, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a spus, într-un interviu la Digi24, că  “este sectorul care ne dezamăgeste în continuare. Nu cheltuie banii alocaţi. Mai vin şi cer şi bani. Am zis că nu discutăm şi am cerut să văd că se cheltuie.Merg pe o abordare lipsită de profesionalism”.

Finanţele, Munca şi Internele sunt printre ministerele câştigătoare la rectificarea bugetară, în timp ce Transporturile şi Sănătatea se vor vedea cu bugetele diminuate, reiese din proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară publicat pe site-ul ministerului Finanţelor Publice. Finanţele primesc cele mai mari sume în urma rectificării – 712 milioane la capitolul Acţiuni Generale şi 530 de milioane de lei dedicate în principal hotărârilor CEDO şi despăgubirilor aferente procesului de restituire a proprietăţilor.

Ministerul de Interne primeşte 565,7 milioane de lei, din care principalele alocări, de 305,3 milioane de lei, vizează asigurarea drepturilor salariale, iar 253,3 milioane lei derularea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va avea în plus 305 milioane de lei, din care suma de 288 de milioane lei este alocată proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile post-aderare, iar suma de 17 milioane lei plăţii despăgubirilor civile.

La Ministerul Muncii, bugetul câştigă peste 1,22 miliarde de lei, în principal pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii majorate, a pensiilor şi indemnizaţiilor, concomitent cu diminuarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 1,07 miliarde de lei, influenţa per sold fiind de plus 148,1 milioane de lei. În schimb, la Ministerul Transporturilor, bugetul se reduce cu 985 de milioane de lei, prin diminuarea prevederilor bugetare cu suma de un miliard de lei la titlul "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare" şi prin suplimentarea prevederilor bugetare cu suma de 14 milioane lei la titlul "Rambursări de credite externe".

"Suma de 175,4 milioane de lei la titlul 'Alte transferuri' şi suma de 110,6 milioane de lei la titlul 'Cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă' se redistribuie pentru asigurarea sumei de 100 milioane lei la titlul 'Asistenţă socială' pentru decontarea facilităţilor şi gratuităţilor de transport acordate diferitelor categorii sociale şi a sumei de 179,4 milioane de lei la titlul 'Transferuri între unităţi ale administraţiei publice' pentru asigurarea, în principal, a reparaţiilor curente la infrastructura rutieră", se arată în nota de fundamentare a Ordonanţei, cu privire la bugetul MT.

Ministerul Sănătăţii pierde, şi el, la rectificare, conform proiectului, 613,9 milioane lei, din care 792,3 milioane lei transferuri către bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, şi se suplimentează sumele destinate proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, cu 138,3 milioane lei, şi investiţiilor la spitale, destinate în principal secţiilor de terapie intensivă, cu 43,8 milioane lei. Astfel, potrivit actului normativ, în urma rectificării, veniturile bugetului de stat pe anul 2015 se majorează pe sold cu suma de 287,1 milioane lei, iar cheltuielile cu suma de 1,12 miliarde de lei.

Sursa: AGERPRES