La sfârşitul anului trecut, estimările analiştilor indicau un total de 500 de milioane de utilizatori de broadband mobil, iar tendinţa de piaţă arată că acest număr s-ar putea putea dubla până la sfârşitul acestui an.
Această evoluţie este impresionantă având în vedere că a fost nevoie de 100 de ani pentru a construi un miliard de linii de telefonie fixă şi de 4 ori mai puţin timp pentru a atinge un număr de cinci ori mai mare de utilizatori de telefonie mobilă.
Pe măsură ce traficul de date la nivel internaţional creşte, industria IT&C trebuie să îmbunătăţească eficienţa energetică a reţelelor de telefonie mobile pentru a-şi reduce propria contribuţie la emisiile globale de dioxid de carbon.
În următorii 10 ani, consumul de energie electică va creşte în termeni absoluţi ca urmare a triplării numărului total de utilizatori şi a unei creşteri de 1.000 de ori a cantităţii de date din lume.
Cu toate acestea, studiile realizate de compania Ericsson arată că consumul de energie din reţele de telecomunicaţii nu se va dezvolta în acelaşi ritm cu traficul de date. Dimpotrivă, datorită inovaţiilor tehnologice, în ultima perioadă s-a observat o scădere semnificativă a cantităţii de energie necesară pentru a susţine transferul unei aceleiaşi cantităţi de date (în kWh/ GB). În Suedia, spre exemplu, consumul de energie electrică pentru traficul de date a scăzut de peste 90 ori în doar patru ani de zile (între 2006 şi 2010).
Soluţiile IT&C nu răspund doar nevoii creării unei societăţi cu impact mai redus asupra mediului, ci ele pot contribui în mod activ la dezvoltarea societăţii. În acest context, Ericsson îşi doreşte să permită accesul la comunicaţii unui număr cât mai mare de oameni, inclusiv celor 4 miliarde de oameni din grupurile socio-economice cele mai sărace.