După cum scrie publicaţia „The Sun„, vulnerabilităţile aplicaţiei chineze Tik Tok au fost imense. Experţii au explicat că, mai ales în decursul lunii decembrie, după ce platforma video a făcut un upgrade, a existat un link suspect ataşat în memoria aplicaţiei, iar atacatorii foloseau un mesaj text fals victimelor, acestea fiind păcălite că ar aparţine Tik-Tok.

Cei care au dat click pe link-ul respectiv au căzut în plasa hackerilor, care au avut acces în acest mod la contul utilizatorilor. Ulterior, aceştia au putut să şteargă , să copieze sau să distribuie informaţii şi conţinut video fără nevoia de a se autentifica şi fără ca utilizatorul să ştie.

Tik-tok este o aplicaţie foarte populară mai ales în rândul tinerilor, platforma de partajare de miniclipuri video fiind de altfel cea mai descărcată aplicaţie în 2019.  O multitudine de filtre, fundaluri sonore și efecte speciale o fac atractivă pentru utilizatori, care pot realiza videoclipuri cu potenţial de a deveni virale pe reţelele de socializare.

În medie, userii petrec 52 de minute pe zi în rețea și aplicația este structurată pe modelul unui feed video continuu. Datele Sensor Tower arată că TikTok a fost descărcată pe mobil în 2018 de 683 de milioane de ori, în timp ce Facebook a avut 770 de milioane de descărcări, iar Instagram, 441 milioane. Peste 65% dintre utilizatorii TikTok au sub 30 de ani, iar cei mai mulți sunt cei care au mai puțin de 20 de ani.

La sfârşitul anului trecut, autorităţile americane au intrat în alertă, considerând că aplicaţia este o resursă de spionaj sau o potențială sursă de informații pentru guvernul chinez. „Cu peste 110 milioane de descărcări numai în SUA, TikTok reprezintă un risc de contraspionaj pe care nu putem să îl ignorăm”, au precizat într-o scrisoare doi influenţi membri ai Senatului american, cerând conducerii serviciilor naţionale de informaţii „să desfăşoare o evaluare privind riscurile pentru securitatea naţională” pe care le reprezintă aplicaţia, scrie Spectator.org.