În ultimii ani a fost un critic dur al politicilor neconvenţionale promovate post-criză de băncile centrale. Acum pare a se fi asigurat cu aur, cel mai bun antidot la dezmăţul monetar. Stanley Druckenmiller a cumpărat 2,88 milioane de acţiuni ale ETF-ului SPDR Gold Trust, valoarea acestui pachet ridicându-se la 323,62 milioane dolari, respectiv 20% din portofoliul Duquesne Capital Management, compania de administrare a activelor financiare pe care a fondat-o. Este cea mai mare expunere luată vreodată pe aur de cel care în anii '80 a fost coleg cu George Soros la Quantum Fund, notează Zero Hedge.

Investiţia în metal preţios este dublă faţă de a doua deţinere, respectiv pachetul de acţuni Facebook în valoare de 160,61 milioane dolari, de peste trei ori mai mare decât cea însumând 94,45 milioane dolari la Wells Fargo şi de peste patru ori mai mare decât expunerile de la producătorul chimic LyondellBasell Ind. (74,22 milioane dolari) şi Haliburton (66,63 milioane dolari). Deţinerea aurului propriu-zis este secondată de poziţia în valoared e 29,90 milioane dolari luată pe compania minieră Newmont Mining ce operează zăcăminte aurifere în SUA, Canada, Mexic, Peru, Australia, Noua Zeelandă şi Ghana.

Druckenmiller pariază cu averea sa estimată la 4,4 miliarde dolari în aceeaşi direcţie în care au venit şi declaraţiile sale recente. În urmă cu exact un an, el spunea că în pieţele financiare s-au acumulat mari riscuri în măsura în care investitorii includ în preţuri scenarii pozitive pe care economia reală nu le poate alimenta. La o conferinţă susţinută la New York la începutul acestei veri, miliardarul american avertiza că îmbătrânirea populaţiei va fi o "problemă imensă" pentru SUA în numai 15 ani şi că deja costurile asigurărilor sociale sunt într-atât de mari încât sistemele vor fi falimentare în curând. "Degeaba îi taxaţi pe bogaţi!", spunea el. "Nu acolo sunt banii."