„În urmă cu câţiva ani am identificat acest teren ca o potenţială locaţie pentru dezvoltarea unui centru comercial însă condiţiile de pe piaţa din România s-au modificat semnificativ în ultima perioadă.Vânzarea face parte din strategia noastră de a renunţa la activele care nu sunt importante şi a ne concentra pe activele de bază“, a declarat directorul Ran Shtarkman, preşedintele şi CEO-ul Plaza Centers.
Miliardarul israelian Mordechay Zisser (58 de ani) a avut foarte mult de pierdut pe de urma expunerii pe piaţa românească. El a investit, în principal prin intermediul Plaza Centers, peste 300 mil. euro în şapte terenuri localizate în Iaşi, Timişoara, Slatina, Hunedoara, Tîrgu Mureş, Constanţa şi Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din Bucureşti, în clădirea de birouri Palazzo Ducale şi hotelul Radisson Blu (fostul Hotel Bucureşti de pe Calea Victoriei). Treptat, România a ajuns să cântărească cel mai mult în portofoliul de active al Plaza Centers şi la fel de mult în balanţa de pierderi.
Plaza Centers s-a aflat în insolvenţă din noiembrie 2013 şi până în iulie anul acesta. Ca parte a planului de reorganizare, investitorul a făcut o listă cu active a căror dezvoltare nu va fi realizată în următorii doi ani, pe care figurează toate proprietăţile din România, cu excepţia unui teren din Timişoara. Valoarea acestor active a fost redusă în urma evaluării din iulie cu peste 35% faţă de raportul din decembrie 2013. Astfel, cel mai important activ al companiei, Casa Radio din Bucureşti, a fost evaluat la 90 mil. euro, în scădere de la 130 mil. euro, cât era la finalul lui 2013. Terenul şi construcţia începută pentru mallul din Miercurea Ciuc au fost evaluate la 3,37 mil. euro, terenul din Tîrgu Mureş la 3,75 mil. euro, cel din Hunedoara la 1,61 mil. euro, Slatina 1 mil. euro, Iaşi 8,13 mil. euro şi Constanţa 5 mil. euro.
Pierderile suferite de Plaza Centers în urma deprecierii valorii activelor din România se ridică la 44 mil. euro.
Ca urmare a procesului de reducere a expunerii de pe piaţa românească, Plaza Centers a ieşit şi din parteneriatul pe care îl avea cu Aura Investments. În urma ruperii parteneriatului, Aura a preluat controlul integral a trei proprietăţi, iar Plaza Bas, subsidiară a Plaza Centers, a rămas cu patru terenuri evaluate la 5 mil. euro şi cu un credit de 9,7 mil. euro. În urma tranzacţiei Plaza a pierdut 4,1 mil. euro. Plaza Centers încheiase, înainte de criză, un parteneriat cu firma olandeză BAS Development care presupunea dezvoltarea a două proiecte de birouri la Braşov şi Ploieşti şi a cinci proiecte rezidenţiale: două în Ploieşti, două în Braşov şi unul în Bucureşti.
Ca parte a aceleiaşi strategii, Plaza Centers accelerează procesul de vânzare al proprietăţilor din Miercurea Ciuc, Hunedoara şi Constanţa, oferind reduceri de preţ. Astfel, terenul şi construcţia începută în Miercurea Ciuc au fost scoase la vânzare pentru 2 mil. euro, valoare redusă cu 41%, terenul din Constanţa este pus pe piaţă la 2,5 mil. euro, reducere de 50%, iar cel din Hunedoara la 1,2 mil. euro, reducere de 25%.
Citiţi şi Afacerile imobiliare păguboase ale miliardarilor lumii în România