Hegemonia dolarului american în lume se va sfârși peste cinci ani, este previziunea omului de afaceri rus Oleg Deripaska, citat de agenția URA.ru.

„Cu doar 5-7 ani în urmă, dominația dolarului în sistemul mondial de plăți părea de nezdruncinat. Acum însă, după ce această dominație a fost folosită ca armă de represalii împotriva tuturor disidenților fără nicio evaluare legală <…> această dominație începe să se apropie de sfârșit.

Peste numai 5 ani lumea va fi mult mai echilibrată”, a scris Deripaska pe canalul său de pe rețeaua Telegram. Omul de afaceri a menționat că, până la acel moment, toate plățile vor fi diversificate, monedele cripto-digitale vor deveni compatibile.

O lume fără hegemon

Potrivit lui Deripaska, perioada de tranziție s-ar putea dovedi deloc ușoară, dar va fi deja o lume fără hegemon. Anterior s-a anunțat că SUA sunt amenințate de o criză a sistemului bancar din cauza intrării în faliment a Silicon Valley Bank, una dintre marile bănci americane.

În plus, a fost închisă inclusiv banca comercială Signature Bank. Publicația The Global Times a apreciat că toate încercările Statelor Unite de a-și păstra hegemonia sunt sortite eșecului.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că la nivel mondial s-a lansat procesul de dedolarizare și că, mai devreme sau mai târziu, dominația acestei monede va lua sfârșit.

Zona euro e mai stabilă decât cea a dolarului

Potrivit economiștilor intervievați de Bloomberg, probabilitatea unei recesiuni în zona euro s-a redus aproape la jumătate în acest an, ajungând sub 50%. Acum este mai mică decât cea a SUA, care ar avea o posibilitate de 60% de contracție prelungită.

Criza bancară regională din SUA, care a dus la falimentul a trei bănci până în prezent, este tipul de eșec care ar putea grăbi o recesiune economică.

În plus, percepția de siguranță a dolarului este subminată dacă sistemul său bancar se află sub presiune, mai ales dacă restul sistemului financiar mondial nu este afectat în mod similar; eșecul Credit Suisse Group este perceput ca un caz izolat și, ceea ce este important, nu a dus la o creștere bruscă a dolarului.

Orice pereche valutară este o combinație de valoare relativă, iar cea mai importantă comparație din punct de vedere comercial este cea cu euro.Banca Centrală Europeană a mers mai departe cu o nouă majorare de 50 de puncte de bază la 16 martie, în timp ce Fed a ales să joace mai sigur cu o majorare mai modestă de un sfert de punct.

Schimbarea percepțiilor privind traiectoria probabilă a ratelor băncilor centrale se reflectă în creșterea euro cu 12,5% în ultimele șase luni, până la peste 1,08 euro pentru un dolar, inversând o perioadă de 11 săptămâni între august și noiembrie anul trecut, când moneda comună a scăzut sub paritate față de dolar.