Amendă record pentru un șofer român de TIR

Un șofer român de TIR a primit o amendă record din partea Autorității Vamale din Franța, fiind obligat să plătească aproape un milion de euro ca urmare a unei descoperiri de tutun de contrabandă.

Incidentul s-a petrecut la începutul lunii octombrie, în portul Calais, unde vameșii au găsit două tone de tutun ascuns în vehiculul acestuia.

Franța
SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferul român a primit și 12 luni de închisoare

Pe lângă amenda vamală uriașă, echivalentă cu valoarea tutunului confiscat, șoferul a fost condamnat de Tribunalul din Boulogne la o pedeapsă de 12 luni de închisoare.

Din acestea, 6 luni sunt cu suspendare, iar restul au fost aplicate efectiv.

În plus, instanța a dispus ca șoferul să nu mai poată intra pe teritoriul Franței timp de trei ani, sancțiune care completează un șir de măsuri menite să descurajeze astfel de activități ilegale.

camion
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce pedepse se aplică în România pentru contrabandă?

Legislația vamală din România stabilește un cadru strict pentru combaterea infracțiunilor și contravențiilor, protejând integritatea regimului vamal și prevenind activitățile ilicite.

Codul Vamal al României (Legea 86/2006) incriminează acțiuni precum contrabanda, folosirea documentelor nereale sau falsificate, și implicarea în activități ilicite sub formă organizată.

În ceea ce privește contrabanda, legea spune că introducerea au scoaterea ilegală a bunurilor/mărfurilor atrage pedepse între 2 și 12 ani, în funcție de natura bunurilor, potrivit articolelor 270-271 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal al României.

AVM, vama, control, frontiera
SURSA FOTO: Autoritatea Vamala/ Facebook

Ce mai spune legea despre infracțiunile vamale?

Potrivit Legii 86/2006 privind Codul Vamal al României, cei care prezintă documente falsificate vor fi sancționați cu închisoare de la 2 la 10 ani.

De asemenea, art. 274 al aceleiași legi mai spune că pedepsele cresc la 5-15 ani în cazurile săvârșite de grupuri armate.

Codul Vamal prevede și amenzi:

  • Amendă între 500-1500 lei pentru nerespectarea obligației de a facilita controlul vamal.
  • Amendă între 1500-3000 lei pentru neprezentarea documentelor solicitate sau furnizarea informațiilor incomplete.
  • Amendă între 3000-8000 lei pentru depunerea declarațiilor vamale eronate sau disimularea mărfurilor.

Autoritățile pot dispune confiscarea bunurilor și a mijloacelor de transport utilizate în activități ilicite (Art. 653¹). Dacă bunurile nu pot fi identificate, contravenienții sunt obligați să plătească echivalentul acestora (Art. 654), scrie customs.ro.