Un milion de euro, bani de la buget, pentru sprijinirea revistelor de cultură

Guvernul va aloca maximum un milion de euro pe an pentru sprijinirea financiară a revistelor de cultură din România şi va analiza modificarea Legii drepturilor de autor, a anunţat miercuri primul-ministru Emil Boc, după o discuţie cu reprezentanţii uniunilor de creaţie româneşti.'Am decis, de asemenea, ca, pe baza inventarului pe care reprezentanţii uniunilor de creaţie în vor face, să asigurăm o susţinere a revistelor culturale din România, în limita unei sume de bani pe care

Guvernul va aloca maximum un milion de euro pe an pentru sprijinirea financiară a revistelor de cultură din România şi va analiza modificarea Legii drepturilor de autor, a anunţat miercuri primul-ministru Emil Boc, după o discuţie cu reprezentanţii uniunilor de creaţie româneşti.

‘Am decis, de asemenea, ca, pe baza inventarului pe care reprezentanţii uniunilor de creaţie în vor face, să asigurăm o susţinere a revistelor culturale din România, în limita unei sume de bani pe care o vom stabili, o sumă care oricum nu va depăşi, cel mai probabil, un milion de euro pe an, astfel încât reviste de cultură extrem de importante, care s-au consacrat în România, şi care datorită vremurilor mai grele în care trăim, au dificultăţi de apariţie, să fie susţinute cu sprijinul Guvernului’, a declarat Boc.

El a subliniat că banii vor fi acordaţi după o analiză, în funcţie de prestigiul revistelor respective în lumea culturală.

‘Un guvern îşi poate permite să aloce un milion de euro pe an pentru a susţine revistele de cultură din toate domeniile, după o inventariere corectă a acestora, în funcţie de prestigiu şi de aprecierea de care se bucură în rândul oamenilor de cultură’, a completat premierul.

De asemenea, o comisie interministerială condusă de vicepremierul Marko Bela va analiza modificarea Legii drepturilor de autor, a Legii sponsorizării şi a Legii timbrului cultural, pentru ca aplicarea acestor acte normative să aducă mai multă susţinere, inclusiv financiară, activităţii culturale, a mai spus Boc. ‘Am convenit ca o echipă interministerială coordonată de vicepremierul Marko Bela să lucreze la modificarea a unor acte normative, pentru eficientizarea acestora: Legea timbrului cultural, Legea sponsorizării şi Legea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe’, a detaliat premierul Emil Boc.

Totodată, la discuţiile dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai uniunilor de creaţie au mai fost discutate problemele legate de aplicarea noilor prevederi privind plata contribuţiilor la asigurările sociale privind drepturile de autor şi alte venituri obţinute din activităţi independente. De asemenea, părţile au convenit să se întâlnească odată la trei luni, pentru a discuta chestiunile legate de activitatea culturală.

Şi problema artiştilor plastici a fost abordată, premierul Boc exprimându-se pentru implicarea Guvernului, alături de autorităţile locale, pentru asigurarea sediilor acestor artişti.

Uniunile de creaţie au fost reprezentate de academicianul Ionel Haiduc (preşedintele Academiei Române), Mihnea Gheorghiu – preşedintele Uniunii Cineaştilor, Ion Caramitru – preşedintele Uniunii Teatrale din România, Nicolae Manolescu – preşedintele Uniunii Scriitorilor, Peter Derer – preşedintele Uniunii Arhitecţilor, Adrian Iorgulescu – preşedintele Uniunii Compozitorilor, Petre Lucaci – preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, senatorul PDL şi dramaturgul Radu F. Alexandru şi directorul Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creaţie (ANUC), Monica Lotreanu.

SURSA: Agerpres