În cadrul procesului în care a solicitat anularea Ordonanţei 50/2010, Volksbank a solicitat despăgubiri Guvernului pentru pagubele înregistrate ca urmare a promovării şi aprobării actului normativ.
Executivul a primit foarte rău această cerere, mai ales că ordonanţa a fost modificată în Parlament în sensul cerut de băncile comerciale, iar legea a fost promulgată de preşedintele României.
Reprezentanţii Volksbank au confirmat pentru Capital informaţiile.
Băncile vor cere statului român să acopere pierderile provenite din aplicarea Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, declara anul trecut Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională. El a arătat că cel puţin o bancă foarte mare se pregăteşte să facă acest lucru, care va fi urmată şi de alte instituţii de credit.
"Băncile aşteaptă ca anumite pierderi să le solicite reglementatorului, adică statului român. Cel puţin o bancă foarte mare face acest lucru în momentul de faţă. Şi vor mai urma şi alte bănci. Va face acest lucru pe cale juridică", afirma Nicolae Cinteză, fără a preciza numele băncii.
Volksbank a cerut în septembrie anul trecut printr-o acţiune în contencios administrativ suspendarea Ordonanţei 50/2010 privind creditele populaţiei, dar Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea ca neîntemeiată. Ulterior, banca a introdus tot la Curtea de Apel Bucureşti şi tot în contencios administrativ o cerere de anulare a OUG 50/2010, în cadrul căreia a formulat şi pretenţiile împotriva statului român.
Banca este reprezentată în instanţă de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Potrivit unor surse judiciare, suma înscrisă în cererea de chemare în judecată nu reprezintă valoarea finală a pretenţiilor băncii, ci doar pagubele determinabile la momentul respectiv, iar valoarea despăgubirilor ar putea fi mult mai mare.