În depozitele din România există peste un milion de tone de cartofi din producţia internă, care riscă să se strice pentru că supermarketurile prefer să vândă cartofi importaţi, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale Cartoful din România, Ioan Benea.
“În depozitele din întreaga ţară se află în prezent peste un milion de tone de cartofi care treptat încep să se deterioreze pentru că deja suntem în luna martie. Asta din cauza cantităţilor foarte mari de cartofi care continuă să intre pe piaţa românească, iar ai noştri, mai buni din punct de vedere calitativ stau în depozite. Cantităţile pe care mai reuşim să le vindem la unele supermarketuri sau angrosişti se dau aproape degeaba, cu 30-40 de bani per kg, iar fermierii le-au produs cu 50 de bani”, a spus Benea.
Acesta a arătat că preţurile au scăzut la jumătate faţă de anul trecut. “Anul trecut pe vremea asta vindeam un kg de cartofi cu 1,20 lei, acum facem protecţie socială în locul statului. Suntem într-o situaţie disperată, iar acest lucru se va repercuta şi în anii viitori. În 2011 am produs integral, necesarul de cartofi pentru consumul din România, nu mai trebuiau importuri absolut deloc, dar ne-am pomenit cu foarte mulţi cartofi din afară, iar ai noştri se strică în depozite şi vor fi aruncaţi. Ce este mai grav este faptul că, această criză care nu se mai termină a lovit producătorii”, a precizat Benea.
Cartoful bun de consum are diametrul de maximum 8 cm
Potrivit reprezentanţilor producătorilor, mare parte a cartofilor importaţi sunt foarte mari şi nu sunt buni pentru consum. Ţările din care se importă trebuiau să-i distrugă, având în vedere că diametrul cartofilor buni de consum nu trebuie să depăşească dimensiunea de 8 cm.
Şi la sămânţa de cartofi certificată vor fi mari probleme pentru că lipsa banilor îi va determina pe producători să cumpere cantităţi mai mici de sămânţă, iar suprafeţele cultivate vor scădea. “Am făcut numeroase demersuri la Ministerul Agriculturii în ultimii ani dar degeaba. Ar trebui ca Ministerul de Finanţe şi Ministerul Agriculturii să blocheze intrările în ţară a camioanelor cu cartofi fără documente, sau cu facturi de câţiva lei. Se întâmplă şi asemenea lucruri,dar nimeni nu ia măsuri”, a mai spus Benea.
Şi în pieţele Braşovului, cartofii se vând la jumătate de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un kg de cartofi mari costă 2 lei, iar cei mici pot fi cumpăraţi cu 1 leu sau 1,50 lei. Sunt cele mai ieftine legume în acest moment din pieţe.
În judeţul Braşov s-au produs anul trecut 500.000 de tone de cartofi. Media la ha pe cele 14.000 de ha cultivate a fost de 25 de tone, dar marii fermieri au obţinut şi 40 de tone la ha, a spus Ioan Benea. În judeţ sunt zece mari fermieri care deţin peste 50 de ha de teren agricol, 20 de producători cu 25 de ha de teren, iar peste 20 de fermieri deţin între 3 şi 25 de ha de teren agricol, a mai spus preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România.