Declarația respectivă a venit după ce ministrul federal al economiei şi climei a fost întrebat dacă Germania poate face acest lucru, în contextul în care proiectul gazoductului Nord Stream 2 a fost suspendat din cauza tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.
„Da, poate”, a spus Robert Habeck la un post public de radio, conform informațiilor transmise de afp.com
Decizia ar duce la un mare deficit pe piața de energie
În cazul în care Germania ar trebui să renunţe total la un moment dat la gazul rusesc, aceasta ar duce mai întâi la „un mare deficit” de acoperit pe piața de energie, cu consecinţa „la început a creşterii preţului” la gaz, a mai spus Habeck.
Chiar și așa, gazul cumpărat de la Gazprom ar putea fi „compensat” de alţi furnizori şi de alte surse de energie, potrivit celor spuse de ministrul federal. Sursa menționată scrie că gazoductul Nord Stream 2 urma să crească dependenţa Germaniei de Rusia la 70% din importurile totale de gaz.
„Nu poate exista certificare”, a declarat la rândul său Olaf Scholz, dând asigurări că „situaţia s-a schimbat” după recunoaşterea de către Moscova a independenţei autoproclamatelor republici proruse din regiunea Donbas, în estul Ucrainei.
„Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune”, a insistat Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Michael Martin, aflat în vizită la Berlin. Olaf Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 „va fi reexaminat” de guvernul german.
„Este important, în afara unor prime sancţiuni, să se evite o nouă escaladă şi deci o catastrofă. (…) Este obiectivul tuturor eforturilor noastre diplomatice”, a adăugat Scholz, subliniind că, „la 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război ameninţă Europa de Est.
„Nu vom accepta recunoaşterea regiunilor separatiste ucrainene”, a insistat cancelarul german.