Un model de bună practică în întreaga Românie. Lucian Bode transmite că au fost demarate noi proiecte

Lucian Bode

Conform celor spuse de către Lucian Bode în data de 30 noiembrie, proiectul Drumului Expres Oradea-Arad va fi un model de bună practică în întreaga Românie, fiind demarate deja alte câteva proiecte similare.

Declarația lui Lucian Bode a fost făcută într-o conferinţă de presă la Oradea.

„Avem un parteneriat foarte solid între Compania Naţională a Infrastructurii Rutiere şi asocierea formată între autorităţile locale din judeţele Bihor şi Arad pentru implementarea Drumului expres Arad Oradea.

Eu sunt încrezător că acest proiect va fi un model de bună practică. Iar succesul va inspira şi alte autorităţi locale din ţară să iniţieze astfel de parteneriate, de colaborări, între UAT-uri şi administraţia centrală. Deja am realizat acest lucru, după modelul Bihor-Arad, cu administraţia din Cluj-Napoca, respectiv Floreşti, pentru implementarea proiectului pentru metrou; zilele trecute s-a semnat un acord de colaborare în vederea implementării proiectului Drum Expres Baia Mare-Jibou, între CJ Maramureş şi CJ Sălaj, şi sunt convins că astfel de parteneriate vor fi încheiate şi în perioada următoare.

Eu cred că aceasta este cu adevărat o descentralizare adevărată, prin fapte, nu prin vorbe, privind implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii”, a declarat ministrul Transporturilor.

Sarcinile sunt partajate

De asemenea, Lucian Bode a menţionat că în cadrul unui astfel de parteneriat sarcinile sunt partajate.

Conform acestuia, CNAIR este responsabilă de accesarea finanţării europene, elaborarea şi depunerea cererii de finanţare, de promovarea hotărârii de guvern privind exproprierile, de realizarea auditului de siguranţă rutieră, iar autorităţile locale sunt responsabile de elaborarea documentaţiei tehnico-economice, de încheierea şi derularea contractelor aferente etapelor de implementare a proiectului, de derularea formalităţilor necesare întocmirii cererii de prefinanţare şi de decontare a cheltuielilor din fonduri europene.

„Consider că autorităţile locale trebuie implicate în realizarea unor astfel de proiecte cu impact local şi regional, având un rol important la creşterea gradului de atractivitate economică a zonei, respectiv a gradului de conectivitate şi mobilitate”, a conchis ministrul.

Totodată, Lucian Bode a mai subliniat că administraţia locală din judeţul Bihor este „extrem de implicată în dezvoltarea judeţului”, fiind campioană la atragerea de fonduri europene, la atragerea de investiţii private cu o valoare adăugată mare, iar infrastructura de transport reprezintă fundamentul acestui efort de construcţie şi dezvoltare.