Daca in ceea ce priveste animalul cu acelasi nume, dorinta de a pune mana pe el este cel putin bizara, in cazul mouse-ului putem parafraza o expresie celebra: daca mouse nu e, nimic nu e. Interferenta omului cu calculatorul s-ar fi desfasurat si acum prin intermediul liniilor de cod in fata unui monitor cu ecranul negru sau pentru varietate verde. Inventarea mouse-lui o datoram celor de la Xerox. Pentru implementarea acestuia trebuie sa-i multumim lui Steve Jobs, boss-ul de la Apple, care a vazut in mouse partenerul perfect pentru interfata prietenoasa. In lipsa acestei combinatii, o posibila solutie ar fi fost existenta a doua taste TAB, iar lucrul la tastatura ar fi semanat cu jocul de flipper.
Chiar daca cele mai multe modele sunt echipate cu trei butoane, mai mult de 90% din utilizatori folosesc doar doua dintre ele, butonul central fiind cu desavarsire ignorat. Butonului din mijloc i se pot asocia diferite actiuni pe care calculatorul trebuie sa le execute. Se intampla de multe ori ca, in cazul unei utilizari indelungate, rotitele din interior (in cazul produselor cu bila) sa acumuleze un strat considerabil de murdarie iar mouse-ul sa nu mai raspunda la comenzi ca de obicei. Acesta este unul din marile stressuri ale utilizatorilor. Solutia cu lovituri repetate si din ce in ce mai puternice nu este deloc cea mai fericita. Desfacerea butonului de dedesubt si curatarea cu grija a rotitelor are in majoritatea cazurilor efecte spectaculoase. Producatorii au incercat sa elimine aceasta problema, prin aruncarea pe piata a unei noi generatii dotate cu celula optica. Costa un pic mai mult dar merita efortul.
Cate odata si lungimea firului ce leaga mouse-ul de calculator poate deveni o problema. Pentru confortul utilizatorilor au aparut produsele fara fir ghidate prin infrarosu. Track ball-ul este un accesoriu ce poate fi intalnit pe anumite tipuri de mouse-uri. Este o bila dirijata prin intermediul unuia dintre degete, care reuseste sa elimine acel dute-vino al mainii. Mai greu de utilizat la inceput acest accesoriu, dar extrem de util dupa ce te-ai obisnuit.
Internetul si-a pus amprenta pe designul si capacitatile mouse-ului. Navigarea ar fi un calvar fara mouse. Conceptul „point & click” (puncteaza si apasa) sta la baza colaborarii dintre mouse si Internet. Pe langa acesta producatorii au pus la dispozitie butoanele de derulare si butoanele laterale pentru „inainte” si „inapoi”.
In cazul in care mouse-ul dumneavoastra este stricat si orice incercare de resuscitare a dat gres nu disperati. Pretul unui mouse fara pretentii este de numai 100.000 de lei inclusiv TVA. Cei care doresc un mouse de conditie medie trebuie sa scoata din buzunar in jur de 400.000 de lei, iar cei ce doresc cu adevarat o scula pot sa zambeasca fericiti in fata unuia care afiseaza pe eticheta suma de 1.600.000 lei.
La cumpararea unui calculator, in pret sunt incluse in mod automat tastatura si mouse-ul. Va mai trece o vreme pana cand acesta va fi inlocuit de comanda vocala si monitoarele care executa actiuni printr-o simpla atingere.
Un mouse pentru fiecare
25 octombrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 25 octombrie 2001, 15:00
Daca in ceea ce priveste animalul cu acelasi nume, dorinta de a pune mana pe el este cel putin bizara, in cazul mouse-ului putem parafraza o expresie celebra: daca mouse nu e, nimic nu e. Interferenta omului cu calculatorul s-ar fi desfasurat si acum prin intermediul liniilor de cod in fata unui monitor cu ecranul negru sau pentru varietate verde. Inventarea mouse-lui o datoram celor de la Xerox. Pentru implementarea acestuia trebuie sa-i multumim lui Steve Jobs, boss-ul de la Apple, care a vazu
Etichete: arhiva,
mouse
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Actiunile romanesti par ieftine
- Sare in aer cosul zilnic al romanilor
- Investitiile Michelin in Romania: ecuatii cu mai multe necunoscute
- Dolarul ia viteza
- Noutati editoriale
- Curtea de Conturi apara demnitarii
- BNR toaca 4,5 milioane de bancnote pe zi
- Firme producatoare de obiecte promotionale (II)
- Botea are un dosar care-l poate arunca dupa gratii
- Razboiul macilor