Probleme mari pentru România, ca urmare a războiului din Ucraina!
Nor toxic cu metale grele, provocat de bombardamentele din Ucraina
Un nor toxic care ar conţine sulf, plumb şi alte metale grele, substanţe extrem de periculoase pentru sănătate, s-a format în urma bombardamentelor puternice din Ucraina şi, ulterior, a început să se deplaseze spre vest.
“Cetățenii din zonă (din Ucraina – n.red.) au primit sugestia să nu consume animale locale și să nu folosească legume și fructe din producția locală”, afirmă Ion Petrescu, analist militar.
Norul a ajuns deja în Polonia, Republica Moldova şi alte ţări europene, iar România este şi ea pe lista ţărilor unde se pot vedea efectele deplasării acestui nor toxic.
Efectele cele mai puternice s-au putut vedea în acest weekend şi luni, 21 martie, astfel că persoanele care ies afară din casă sunt sfătuite să petreacă prea mult timp în aer liber, să poarte o mască, pentru protecţie, dar şi să se spele bine pe mâini şi pe faţă atunci când se întorc acasă.
Ce riscă persoanele expuse unor astfel de substanţe extrem de toxice?
Radu Ţincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, a explicat pentru Antena 3 ce efecte pot avea aceste cantităţi mari de substanţe iritante, eliberate în urma incendiilor provocate de explozibili, asupra arborelui traheobronşic.
“Cei care locuiesc în imediata apropiere a acestor zone vor putea dezvolta diferite evenimente acute pulmonare, cum ar fi crize de astm bronșic la cei care au o patologie pulmonară preexistentă.
De asemenea, s-a dovedit că o creștere a poluanților atmosferici crește și riscul de infecții virale sau bacteriene la populația expusă la aceste substanțe.
Să nu uităm că în aceste zone și cantitatea de monoxid de carbon a crescut, pentru că arderile au dus la creșterea eliminării de monoxid de carbon care favorizează o oxigenare defectuoasă a persoanelor care respiră o astfel de atmosferă”, a precizat medicul.
Metalele grele nu se elimină imediat și vor contribui în continuare la gradul de expunere toxică a populației
Radu Ţincu a mai precizat că metalele grele ce ajung în aer îi afectează nu doar pe cei din imediata apropiere a zonelor unde au avut loc exploziile, ci pot călători prin aer şi devin astfel poluanți permanenți în mediu.
“Depinde foarte mult de toată activitatea meteorologică, pentru că în mod imprevizibil se pot schimba curenții de aer, însă știm că întotdeauna în urma arderilor, a incendiilor de vegetație sau a tuturor structurilor de materiale plastice care au ars în urmă acestor bombardamente se eliberează o serie de substanțe toxice cum ar fi metalele grele.
Problema este că aceste metale grele dincolo de efectele immediate, pentru cei din zona respectivă, ele devin poluanți permanenți în mediu. Ele nu se elimină imediat și vor contribui în continuare la gradul de expunere toxică a populației”, a adăugat medicul.