In Romania functioneaza, in acest moment, 1.067 cabinete notariale, din care 200 in Bucuresti. Cunoasterea cadrului legal al unei actiuni pe care urmeaza sa o intreprindem este foarte importanta, indiferent ca este vorba de vanzarea sau inchirierea unui apartament, de legalizarea sau autentificarea unui act. Din acest punct de vedere, notarul public trebuie privit ca un consilier public. Pentru a nu avea surprize neplacute de genul "celebrului" dosar incomplet, este bine sa consultati un notar p
In Romania functioneaza, in acest moment, 1.067 cabinete notariale, din care 200 in Bucuresti. Cunoasterea cadrului legal al unei actiuni pe care urmeaza sa o intreprindem este foarte importanta, indiferent ca este vorba de vanzarea sau inchirierea unui apartament, de legalizarea sau autentificarea unui act. Din acest punct de vedere, notarul public trebuie privit ca un consilier public. Pentru a nu avea surprize neplacute de genul „celebrului” dosar incomplet, este bine sa consultati un notar public, pentru a va informa exact ce acte va trebuie in cazul dumneavoastra. In general, acest serviciu de consultanta nu se taxeaza, iar atunci cand se face, in mod normal se va reduce din nota de plata finala.
Specificitatea activitatii notariale o da caracterul necontencios al acesteia. Serviciile de baza ale unui cabinet notarial sunt: consultanta juridica in materie notariala, redactarea si autentificarea inscrisurilor cu continut juridic, procedura succesorala notariala, legalizarea semnaturilor, primirea in depozit si darea de data certa a inscrisurilor prezentate, legalizarea copiilor, efectuarea si legalizarea traducerilor, eliberarea de duplicate de pe actele notariale intocmite. Notarii sunt obligati sa „desluseasca” raporturile reale dintre parti, cu privire la actul pe care vor sa-l incheie acestia.
Notarii ofera garantia egalitatii partilor
„In domeniul administrarii bunurilor mobiliare sau imobiliare, este foarte bine sa se ceara parerea unui notar public. Aceasta consultanta ofera posibilitatea clientului de a incheia un act legal, dar mai ales avantajos pentru el”, este de parere Corneliu Visu, notar public. Puteti la fel de bine sa consultati un avocat, dar in cele din urma tot la notar veti ajunge. Asa ca, in aceasta situatie, puteti ocoli cabinetul de avocatura si scuti astfel niste bani, cerand direct consultanta unui notar public.
Pentru actele si serviciile notariale se percepe onorariul corespunzator fiecarei activitati in parte, la care se adauga taxa de timbru judiciar pentru activitatea judiciara (1.500 – 50.000 lei, in functie de tipul actului) si taxa notariala de timbru. Sunt scutite de taxa de timbru si de onorarii declaratiile privind ajutorul de somaj, drepturile de pensie, ajutorul social si pentru mamele cu mai multi copii, declaratiile privind obtinerea alocatiei de stat pentru copii, a burselor pentru elevi si studenti, declaratiile privind stabilirea si valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si ale vaduvelor acestora, a persoanelor cu handicap.
Aceasta activitate independenta dar bine controlata de catre stat trebuie sa ofere garantia echitatii. Mircea Ionescu, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, considera ca orice notar „trebuie sa fie serios, bine pregatit profesional si capabil sa prevada situatiile dificile sau complicatiile care pot aparea in desfasurarea unei activitati juridice.”